Partidul lui Chicu promite majorarea salariilor pentru pedagogi cu 70% într-un an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Chicu

Preşedintele Partidului Dezvoltării şi Consolidării Moldovei, Ion Chicu, susţine că exemplul majorării substanţiale a salariilor în sistemul medical, în 2020, când acestea au crescut cu 70%, într-un singur an, trebuie şi poate fi replicat în educaţie. Despre aceasta, politicianul a vorbit la întâlnirea cu colectivul de cadre didactice al Universităţii de Stat din Tiraspol, cu sediul la Chişinău, transmite IPN.

Ion Chicu a declarat că PDCM are drept obiectiv de bază, în domeniul educaţiei, asigurarea condiţiilor adecvate şi a accesului tuturor copiilor şi tinerilor la învăţământ calitativ şi adaptat la evoluţiile vieţii social-economice. Potrivit lui, acest obiectiv poate fi realizat, investind suficient şi raţional în sistemul de educaţie.

„Subfinanţarea educaţiei, pe parcursul ultimilor 25-30 de ani, promovarea unor reforme nechibzuite, care aveau la bază mai mult raţionamente economice, decât viziune de viitor, dotarea superficială a instituţiilor de educaţie, degradarea infrastructurii acestora şi abordările iresponsabile în motivarea materială şi morală a cadrelor didactice, stau la originea deficienţelor majore în domeniul educaţiei”, a declarat liderul PDCM, citat într-un comunicat de presă.

Potrivit politicianului, insuficienţa cadrelor pedagogice este o problemă esenţială, care pune în pericol sistemul de învăţământ din ţară, dar care poate fi soluţionată prin majorarea substanţială a salariilor şi extinderea programului de indemnizaţii destinate tinerilor pedagogi, care se vor angaja în mediul rural.

Totodată, Ion Chicu a subliniat că, PDCM va pleda pentru restabilirea ciclului primar de studii în fiecare localitate, cât de mică ar fi aceasta. „Situaţia demografică atestă că în multe localităţi nu sunt suficienţi copii. Avem situaţii când în localităţi mici nu poţi forma clasă gimnazială, dar clasele primare, statul trebuie să le menţină în orice localitate, chiar dacă din punct de vedere economic nu este raţional. Nu a fost cea mai bună soluţie de a transporta, inclusiv pe timp de iarnă, în altă localitate copii mici”, a notat liderul formaţiunii.

De asemenea, Ion Chicu a specificat că PDCM optează pentru continuarea reformei curriculare, astfel încât să fie asigurată o repartizare echilibrată a complexităţii curriculei între clasele primare şi gimnaziale sau liceale. „Avem multe întrevederi cu oamenii din localităţi, iar părinţii se plâng că în clasele primare curricula este prea complicată, în timp ce la etapa gimnazială sau chiar liceală complexitatea scade”, a explicat Ion Chicu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite