Parlamentul Republicii Moldova a condamnat crimele regimului totalitar comunist și a interzis folosirea în scopuri politice a secerii și ciocanului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputaţii AIE vor să interzică simbolurile comuniste în scopuri politice
Deputaţii AIE vor să interzică simbolurile comuniste în scopuri politice

După mai bine de cinci ore de dezbateri, deputații din majoritatea parlamentară au votat astăzi o hotărâre de Parlament, luând astfel act de raportul comisiei prezindențiale din 2010. Ei spun că decizia are un scop de vindecare morală. Comuniștii au acuzat că guvernarea urmărește, de fapt răfuirea, cu opoziția.

ORA 16.00 Aleșii examinează acum modificările la legea partidelor politice care prevăd interzicerea simbolurilor regimului comunist, dar și a altor regimuri autoritare.

ORA 15.22 Vladimir Voronin: „Și eu cu plăcere aș vota cu dvs. împreună, dar în țară este în tragedie. Voi sunteți dirijați din umbră. La comanda lor ați votat și legea nediscriminării. Acum vreți să condamnați comunismul. Știu că v-ați întâlnit cu ambasadorii alaltăieri. Vreți să ne faceți dependenți de Europa. Dar ați întârziat prea mult, 22 de ani, pe noi oamenii ne cunosc. Au interzis și alții în Europa și l-au avut pe Hitler, Mussolini, Antonescu. Vreți să readuceți dictatura!“.

Schimb dur de replici dintre Vladimir Voronin și fostul său coleg de partid, Marian Lupu, azi liderul democraților. „Dumneavoastră când ați fost sincer, când ați aderat la PCRM sau acum“, a întrebat Voronin. „În vara lui 2007, când am propus modernizarea partidului, redenumirea lui și schimbarea simbolurile“, a răspuns Lupu.

ORA 14.27 La această oră au loc luările de cuvând. Peste 20 de parlamentari comuniști s-au înscris cu discursuri.

ORA 14.14 Deputații comuniști cer remiterea proiectului în comisie și completarea lui. Ei încearcă să tragă de timp, cerând în mai multe rânduri pauză. În timpul dezbaterilor, Vladimir Voronin s-a apropiat de Marian Lupu și au discutat preț de câteve minute.

De asemenea, liberalii propun modificări și la legea partidelor politice. Astfel, se propune interzicerea utilizării atributicii comuniste (inclusiv secera și ciocanul) și a tuturor simbolurilor ce țin de regimurile totalitare. „Poate așa nu vom mai avea partide ce se folosesc de nostalgia oamenilor“, a mai punctat Ghimpu.

ORA 13.05 Liderul Comuniștilor Vladimir Voronin susține că Legislativul nu are drept să condamne crimele comunismului, „acest lucru trebuie să-l facă o instanță. Nazismul a fost condamnat în procesul de la Nurenberg“

ORA 12.53 Dumitru Diacov, președinte de onoare al PD: „Este o problemă care macină această țară de 20 de ani. Nu cred că există deputat în această sală care să nu dorească condamnarea comunismului“.

„Comuniștii trebuie să ne mulțumească“

ORA 12.47 Valeriu Munteanu, deputat PL: „Comuniștii trebuie să ne mulțumească că de cel puțin zece ani încearcă să renunțe la simbolurile criminale, și nu reușesc.“

ORA 12.40 „Îmi pare rău de poziția dvs. Dumnezeu vede și aude. Vă deranjează cel mai mult secera și ciocanul. Puneți-vă ca simbol ce vreți, măcar și o roată de trolebuz“, a adăugat liderul liberal.

ORA 12.33 „Este o mare greșeală a Europei că nu a condamnat comunismul ca și nazismul, printr-un proces la Nuremberg. În acea epocă au suferit nu numai moldovenii, dar și de ucraineni, ruși, toți care au locuit aici. Secera și ciocanul reprezintă simbolul în numele cărora au fost duși în Siberia și împușcați oameni nevinovați“, a spus Ghimpu.

„Mă mândresc că sunt comunist“

ORA 12.14 Deputații PCRM susțin că liberalii vor rămâne fără membri de partid, pentru că mulți dintre ei au fost membri în Partidul Comunist al Uniunii Sovietice. „Eu mă mândresc că sunt comunist. Mai bine să fiu comunist decât fascist ca dumneavoastră“, i-a spus Grigore Petrenco liberalului Mihai Ghimpu.

ORA 12.12 „Aveți un pic de rușine, oamenii au murit cu miile fiind condamnați la împușcare, dar voi întrebați dacă există hotărâri de judecată“, a fost replica lui Marian Lupu pentru comuniști.

Liderul PL Mihai Ghimpu prezintă proiectul. „Viitorul Republicii Moldova depinde de asumarea trecutului. Este mai mult o obligație morală", a declarat acesta. Dumitru Diacov, președintele de onoare al democraților, cei mai rezervați dintre membrii Alianței, susține că azi vor fi condamnate crimele unui sistem demult apus.

Deputaţii din fracţiunea liberală au înregistrat marţi un proiect de hotărâre prin care propun ca Legislativul să condamne regimul totalitar comunist din RSSM, care a comis crime împotriva umanităţii, şi să interzică ideologia şi simbolurile comuniste (secerea şi ciocanul).

Proiectul de hotărâre conţine trei articole şi anume: 1) se ia act de raportul comisiei Cojocaru; 2) se condamnă regimul totalitar comunist din RSSM, care a comis crime împotriva umanităţii; 3) se interzice utilizarea pe teritoriul Republicii Moldova în scopuri politice a ideologiilor totalitare şi a simbolurilor regimului totalitar comunist (secera şi ciocanul).

Interzicerea utilizării noţiunii de „comunist", legea lustrației, 23 august Ziua comemorării victimelor regimurilor totalitare. Vezi aici ce propuneri a făcut Parlamentului Comisia Cojocaru

Şedinţe-maraton în Parlamentul Republicii Moldova. Deputaţii au terminat ieri serviciul la miezul nopţii, iar azi au început la 8.00

INIŢIATIVĂ SUSŢINUTĂ DE TIMOFTI ŞI FILAT

Chiar dacă iniţiativa aparţine liberalilor, ea „are asentimentul tuturor componentelor Alianţei", a declarat premierul Vlad Filat. „Este necesar să venim în concordanţă cu recomandările instituţiilor europene la acest capitol. Vom începe cu o hotărâre a Parlamentului. Trebuie să punem punct pe o anumită etapă a istoriei noastre foarte zbuciumate şi să ne concentrăm energia pentru a ne construi un viitor", a adăugat prim-ministrul. Şi preşedintele Republicii Moldova Nicolae Timofti a declarat, pentru o publicaţie lituaniană, că trebuie să renunţăm la simbolurile sovietice, „care ne amintesc de multe suferinţe prin care am trecut".

„Sunt nişte idioţi. Toată Europa e de stânga astăzi, toată lumea se luptă sub seceră şi ciocan pentru drepturile omului", a replicat liderul comuniştilor Vladimir Voronin. Fostul preşedinte a mai adăugat că „e târziu de tot" şi că guvernanţii nu vor reuşi nimic.

„POATE AVEA EFECT DE BUMERANG"

Într-o oarecare măsură, analistul politic Igor Boţan îi dă dreptate. „Aderenţii comuniştilor nu sunt atât de uituci, iar hotărârea poate avea efect de bumerang", afirmă acesta. „Partidul Comuniştilor demult foloseşte alt simbol, steluţa cu cinci stele a stângii europene. Şi chiar dacă se vor exercita presiuni, asta nu-i va scoate de pe carosabil, dar îi va înverşuna şi mai tare", mai adaugă Igor Boţan.

„DE ACEASTĂ DATĂ PD VA VOTA"

Nu este prima tentativă de acest fel care ajunge în Parlament. În 2010, deputaţii din actuala coaliţie au încercat în două rânduri să audieze raportul comisiei Cojocaru, dar de fiecare dată s-a lăsat cu scandal. Partenerii de alianţă i-au reproşat preşedintelui PL că s-a cam pripit.

Gheorghe Cojocaru, preşedintele Comisiei pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova, creată în ianuarie 2010 de preşedintele interimar Mihai Ghimpu, susţine că Partidul Democrat, formaţiune ce s-a opus până acum unei astfel de decizii, va vota de această dată. „Sper că în aceşti doi ani liderii AIE au învăţat multe şi s-au maturizat, iar acum s-au copt toate premisele pentru a face acest pas. Această condamnare a întârziat prea mult şi, în ciuda unor reacţii bolnăvicioase, ea va avea un efect de vindecare", a argumentat Gheorghe Cojocaru. Istoricul mai crede că decizia poate ajuta ca PCRM să se reformeze, lucru pe care l-a promis de atâtea ori şi pe care nu apucă să-l ducă la capăt.

Crimele trebuie condamnate, dar să se facă o delimitare clară şi să fie consecvenţi. Ce să înţelegem dacă liberalii şi liberal-democraţii se duc în China şi intră în contact cu un regim comunist? Sunt ei consecvenţi?

Igor Boţan, Analist politic

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite