Parlamentul European dezbate situația din Republica Moldova. Siegfried Mureșan cere sancționarea oligarhilor moldoveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul European dezbate astăzi situația din Republica Moldova și provocările pe care autoritățile de la Chișinău trebuie să le gestioneze în această perioadă, în contextul protestelor și avertizărilor cu privire la o posibilă lovitură de stat, informează Radio Chișinău, potrivit Agerpres.

Siegfried Mureșan, europarlamentar PNL FOTO: Facebook
Siegfried Mureșan, europarlamentar PNL FOTO: Facebook

Potrivit sursei citate, Parlamentul European face referire, într-un comunicat de presă, la avertismentele făcute de autorităţile de la Chişinău potrivit cărora Rusia doreşte să organizeze o lovitură de stat în Republica Moldova, inclusiv prin sabotaj şi prin stimularea tulburărilor civile, ca o modalitate de a opri procesul de integrare a republicii în Uniunea Europeană.

Dezbaterea din plenul Parlamentului European în ceea ce privește provocările întâmpinate de Republica Moldova va fi urmată de o declarație a șefului politicii externe a UE, potrivit Agerpres.

Mureșan cere sancționarea oligarhilor moldoveni

Europarlamentarul Siegfried Mureșan susține că importanța Republicii Moldova pentru siguranța României și Uniunii Europene a fost demonstrată în ultimul an.

„Acest lucru a fost demonstrat foarte clar în ultimul an. Prin modul în care au gestionat criza refugiaților și celelalte consecințe ale războiului din Ucraina, autoritățile și cetățenii Republicii Moldova au făcut un serviciu Uniunii Europene și au contribuit la siguranța noastră, a tuturor. Cu un guvern servil și antieuropean la Chișinău, Rusia ar fi fost mai periculoasă acum pentru noi toți, folosindu-se de Moldova. Oamenii din Republica Moldova vor o țară în care statul de drept și justiția funcționează, o țară care se îndreaptă spre Uniunea Europeană. Rusia vrea ca Republica Moldova să rămână săracă și controlabilă. Oligarhii din Moldova vor o țară în care justiția nu funcționează și în care pot fura în continuare fără să fie pedepsiți”, susține europarlamentarul liberal, într-o postare pe Facebook.

Potrivit lui Siegfried Mureșan, Republica Moldova poate fi ajutată prin aderarea la Uniunea Europeană, prin integrarea Moldovei în Europa, prin acordarea de sprijin financiar, prin ajutarea reducerii dependenței de gazul rusesc și prin sancționarea oligarhilor moldoveni.

„Aderarea la Uniunea Europeană este cel mai sigur mod prin care putem garanta stabilitatea și siguranța Republicii Moldova pe termen lung. De aceea, cel mai bun mod prin care noi, Uniunea Europeană, putem ajuta este să începem negocierile de aderare cu Republica Moldova cât mai repede, înainte de finalul acestui an. Iar, în paralel cu începerea negocierilor de aderare, trebuie să luăm cât mai multe măsuri de integrare a Moldovei în Europa, precum aderarea în piața unică și reducerea tarifelor de roaming”, arată acesta.

De asemenea, Siegfried Mureșan susține că Republica Moldova poate fi ajutată prin acordarea de sprijin financiar „pentru a putea să-și stabilizeze economia și să ia măsuri de ajutor pentru oameni”. „De aceea, vrem să adoptăm cât mai repede în Parlamentul European noua asistență macro-financiară de 145 de milioane de euro”.

„La fel de important este să continuăm să ajutăm Republica Moldova să reducă dependența de gazul din Federația Rusă. Cu cât Moldova este mai puțin dependentă energetic de Kremlin, cu atât Rusia are mai puține instrumente de șantaj. În paralel, mai putem ajuta sancționând, la nivelul Uniunii Europene, oligarhii din Moldova care lucrează la destabilizarea țării așa cum am sancționat și oligarhii din Federația Rusă responsabili de războiul din Ucraina”, susține europarlamentarul Siegfried Mureșan.

Totodată, acesta a precizat că trebuie continuat ajutorul oferit autorităților de la Chișinău în ceea ce privește securizarea granițelor și combaterea dezinformării venite dinspre Federația Rusă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite