Organizaţia Mondială a Sănătăţii: Utilizarea iraţională a antibioticilor poate duce la decesul a 10 milioane de oameni, în anul 2050

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Utilizarea iraţională a antibioticilor prezintă pericol pentru sănătatea publică. Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că, dacă nu vor fi intreprinse măsuri în combaterea utilizării iraţionale a antibioticilor, în anul 2050 la nivel global aproximativ 10 milioane de oameni vor muri din cauza infecţiilor provocate de bacteriile rezistente la antibiotice, dintre care 700 de mii în regiunea europeană, transmite IPN.

„Sănătatea oamenilor, a animalelor şi de mediu – O singură sănătate pentru toţi”, este sloganul lansat de Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale în Săptămâna mondială de conştientizare a rezistenţei la antibiotice.

Stela Gheorghiţă, coordonator de programe la Biroul din Republica Moldova al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a menţionat că problema rezistenţei bacteriilor şi microorganismelor la antibiotice este una globală. Aceasta este cauzată de  consumul iraţional de antibiotice. „Doar la nivel european, anul trecut au murit aproximativ 33 de mii de oameni ca urmare a rezistenţei microorganismelor la antibiotice”, a remarcat Stela Gheorghiţă.

La nivel global, cheltuielile determinate de rezistenţa bacteriilor la antibiotice sunt estimată de peste 1,5 miliarde de euro. Costul îngrijirilor medicale pentru un pacient care a dezvoltat rezistenţă la antibiotice variază de la 10 mii de euro până la 40 mii de euro. Aceste costuri sunt cauzate de durata prelungită a tratamentului, costul echipamentelor necesare pentru îngrijirea acestor pacienţi.

Aliona Serbulenco, secretar de stat la Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, a menţionat că ponderea bolilor cauzate de rezistenţa la antibiotice este în creştere. În acelaşi timp, ritmul de descoperire a unor noi preparate antimicrobiene a încetinit semnificativ. Doar 1 din 16 antibiotice descoperite ajung să fie aplicate clinic. Există estimări conform cărora până în anul 2050 numărul deceselor provocate de rezistenţa microorganismelor la antibiotice va depăşi numărul de decese provocate de cancer.

În Republica Moldova, antibioticele reprezintă 10% din piaţa medicamentelor. Datele arată. că între anii 2011-2014 consumul de antibiotice în Moldova a scăzut de la 21 de doze la 17 doze de antibiotic la 1000 de locuitori.

Gheorghe Gaberi, directorul Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, a menţionat că o parte din antibiotic ajung în organismul uman şi prin consumarea cărnii animalelor tratate cu antibiotice. Acesta a făcut un apel către populaţie, dar şi către medicii veterinari să evite, pe cât este posibil, administrarea antibioticilor în tratarea animalelor şi păsărilor. ANSA testează carnea, laptele şi ouăle, iar cele tratate cu antibiotice în concentraţii peste normă nu sunt admise pe piaţă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite