Opoziţia de la Chişinău condamnă propunerea Marii Britanii privind echiparea Republicii Moldova „conform standardelor NATO”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele de onoare al PSRM, Igor Dodon
Preşedintele de onoare al PSRM, Igor Dodon

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova îşi exprimă profunda îngrijorare în legătură cu declaraţia ministrului de Externe al Marii Britanii, Liz Truss, privind necesitatea livrărilor de armament Republicii Moldova de către statele NATO „pentru a stopa invazia lui Putin”.

„Chiar dacă declaraţia respectivă a fost dictată de dorinţa de a oferi asistenţă ţării noastre, în realitate, doar a agravat situaţia din regiune. Dacă între Republica Moldova şi Marea Britanie şi/sau alte ţări membre ale NATO au avut loc anumite consultări care s-au desfăşurat „în culise”, în spatele poporului Republicii Moldova, Partidul Socialiştilor le condamnă cu fermitate”, se spune într-un comunicat emis de PSRM.

Partidul Socialiştilor cere autorităţilor „să înceteze orice acţiuni şi să renunţe la orice declaraţii care subminează statutul constituţional de neutralitate permanentă a Republicii Moldova”. 

„Amintim atât conducerii Republicii Moldova, cât şi tuturor partenerilor externi necesitatea respectării cu stricteţe a neutralităţii şi neimplicării în conflictele militare. Republica Moldova este o ţară paşnică. Oferim o amplă asistenţă umanitară refugiaţilor din Ucraina la limita posibilităţilor noastre, de aceea îi îndemnăm pe toţi cei din interiorul ţării şi din afara ei să nu atragă Republica Moldova în jocuri periculoase care subminează pacea şi securitatea statului nostru”, au menţionat socialiştii.

Republica Moldova ar trebui să fie „echipată conform standardelor NATO” pentru a o ajuta să se protejeze împotriva ameninţării unei invazii ruse, a declarat ministrul de externe Liz Truss, scrie BBC, citat de Adevărul.

Truss a declarat pentru Telegraph că au fost în desfăşurare discuţii cu aliaţii despre cum să ajute naţiunile mai mici să se apere.

Ea a spus că este clar că, în ciuda succesului limitat în Ucraina, preşedintele Vladimir Putin şi-a păstrat „ambiţiile de a crea o Rusie mai mare".

Moldova, cândva republică sovietică, se află la graniţa de sud-vest a Ucrainei.

Nu are graniţă cu Rusia, dar este aproape de unele dintre regiunile ocupate în prezent de forţele ruse în sudul Ucrainei.

Moldova nu este membră a NATO, deşi a solicitat aderarea la Uniunea Europeană la mai puţin de două săptămâni de la invadarea Ucrainei.

Truss a spus că discuţiile despre îmbunătăţirea apărării ucrainene pentru a descuraja agresiunile viitoare vor acoperi şi "alte state vulnerabile precum Moldova".

„Aş dori să văd Moldova echipată conform standardelor NATO”, a spus ea. "Aceasta este o discuţie pe care o avem cu aliaţii noştri", a precizat ea.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite