ONG-urile de media, îngrijorate de modificările la Codul serviciilor media audiovizuale făcute de PAS

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Televiziune NBC news

Mai multe ONG-uri de media îşi exprimă dezacordul şi îngrijorarea în legătură cu modificările operate la Codul serviciilor media audiovizuale (CSMA), adoptate de Parlament în şedinţa plenară din 23 septembrie 2021, transmite IPN.

Modificările prevăd, între altele, posibilitatea revocării din funcţie, în mod colectiv sau individual, a membrilor Consiliului Audiovizualului (CA) în cazul în care va fi constatată activitatea „defectuoasă” a autorităţii ori executarea necorespunzătoare a obligaţiilor de membru al CA.

Într-o declaraţie emisă vineri, ONG-urile semnatare menţionează că au deplina convingere că membrii CA, ca şi membrii oricărei autorităţi publice, trebuie să demonstreze responsabilitate sau să fie responsabilizaţi. În acelaşi rând, constată că eficienţa redusă a CA este cauzată, de fapt, nu de inamovibilitatea membrilor acestei instituţii, ci de procedura de desemnare a acestora, contrar legii, pe criterii politice, în urma unor concursuri publice mimate şi a lipsei unui control parlamentar adecvat al modului în care îşi onorează obligaţiile prevăzute de lege.

Organizaţiile media semnatare consideră că modificările operate la lege descurajează reprezentanţii societăţii civile de a participa la concursul anunţat de comisia parlamentară de specialitate pentru funcţiile vacante din CA. În actuala formulă, modificările adoptate contravin standardelor de calitate a legii (accesibilitate, previzibilitate şi claritate) şi pot determina subordonarea membrilor CA faţă de orice majoritate parlamentară (subordonare generată de posibilitatea eliberării din funcţie a membrului CA, în orice moment).

În opinia ONG-urilor semnatare, CA ar putea să-şi îndeplinească atribuţiile ce-i revin conform legii doar în condiţiile independenţei instituţionale şi decizionale. Noile modificări ale legii nu fortifică independenţa CA, ci, dimpotrivă, fac această instituţie dependentă de voinţa politică şi pot determina membrii CA să ia decizii pe placul puterii.

Declaraţia este semnată de Asociaţia Presei Electronice, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul „Acces-Info” şi Asociaţia Media Guard.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite