OMS şi UE au donat Moldovei 8 tone de ajutor umanitar ca răspuns la criza refugiaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
refugiati ucraina foto calin gavrilas

Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Uniunea Europeană au donat Ministerului Sănătăţii un lot de ajutor umanitar de opt tone de produse medicale, medicamente şi teste rapide antigen ca răspuns la criza refugiaţilor din Ucraina. Potrivit unui comunicat de presă al Oficiului OMS în Moldova, valoarea donaţiei se estimează la 804,5 mii de dolari, transmite IPN.

Potrivit ministrei sănătăţii, Ala Nemerenco, resursele sunt limitate şi nu şi-ar dori ca povara crizei umanitare să fie resimţită de către cetăţeni. De aceea, s-a adresat partenerilor externi şi instituţiilor internaţionale, inclusiv OMS, pentru a obţine suport. În opinia ministrei, este nevoie de a consolida capacităţile naţionale ale sistemului pentru a oferi în volum deplin asistenţă medicală atât refugiaţilor din Ucraina, cât şi cetăţenilor moldoveni.

Dr Hans Kluge, directorul regional pentru Europa a OMS, a menţionat, în timpul vizitei sale la Chişinău între 22-23 martie, că OMS a mobilizat două milioane de dolari pentru a procura medicamente şi produse medicale de primă necesitate.

Jānis Mažeiks, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, a relatat că echipa Europa, cu sprijinul Uniunii Europene şi al statelor membre ale UE, oferă sprijin continuu sistemului de sănătate din Republica Moldova. Livrarea de medicamente şi dispozitive medicale are ca scop asigurarea bunei funcţionări a sistemului de sănătate în contextul tragicelor consecinţe umanitare ale războiului din Ucraina. În opinia sa, acesta este un exemplu concret de solidaritate a UE în acţiune care vizează sprijinirea cetăţenilor Moldovei şi a oamenilor care fug de războiul din Ucraina.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite