Oamenii au ieşit duminică în stradă la Chişinău. Protestatarii au cerut de la UE sancţiuni împotriva celor care au votat sistemul mixt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Participanţii la protestul desfăşurat duminică, 30 iulie, în faţa Parlamentului au cerut Uniunii Europene să aplice sancţiuni împotriva celor care au votat sistemul electoral mixt, în pofida avizelor negative ale instituţiilor internaţionale, transmite IPN.

Cerinţa face parte din rezoluţia adoptată la sfârşitul acţiunii de protest care prevede solicitarea de aplicare a interdicţiei de deplasare în spaţiul european faţă de 74 de deputaţi care au votat legea, precum şi faţă de liderii PDM, PSRM şi PPEM, ”până la abrogarea legii votate în Parlament”. De asemenea, participanţii au susţinut iniţiativa de desfăşurare a următoarei acţiuni de protest pe data de 17 septembrie şi şi-au exprimat deschiderea să participe la toate acţiunile organizate în viitorul apropiat împotriva modificării sistemului electoral. Protestatarii au mai cerut perfecţionarea sistemului electoral proporţional de vot, care ar permite participarea la alegeri libere şi au făcut apel la instituţiile Uniunii Europene şi SUA să susţină în continuare democratizarea Moldovei.  

În faţa mulţumii au venit cu discursuri mai mulţi activişti şi reprezentanţii partidelor extraparlamentare. Lidera PAS, Maia Sandu a declarat că legea privind modificarea sistemului electoral a fost inventată de cei de la putere „ca să ne fure votul şi să rămână în continuare la putere în pofida voinţei poporului. Ceea ce fac ei este dictatură. Ei ne transformă în cea mai săracă şi coruptă ţară. Noi nu avem banii lor, dar suntem puternici când ne adunăm şi luptă pentru acelaşi lucru, ca oamenii cinstiţi să muncească în această ţară”, a adăugat preşedinta PAS.

Andrei Năstase, liderul PPPDA, a spus că clasa politică trebuie aruncată la gunoi şi să vină în locul ei oameni integri, profesionişti să facă legi benefice pentru stat. „Venim cu ideea legii lustraţiei extinse nu doar pentru sistemul comunist, dar şi cel neocomunist, pentru cei care sunt responsabili de furtul miliardului, cei care nu au dreptul să ocupe nici funcţia de portar la o instituţie publică. Toţi cei care sunt responsabili de aceste ilegalităţi trebuie să se afle la puşcărie, toţi aceşti indivizi nu mai au ce căuta pe coridoarele puterii, dar trebuie să stea pe banca acuzaţilor”, a mai spus Andrei Năstase. De asemenea,el a lansat ideea confiscării totale a verilor pentru toţi cei implicaţi în nelegiuiri de diferite genuri.

După protestul din faţa Parlamentului, mulţimea s-a îndreptat spre sediul PSRM, al Procuraturii Generale, Ministerului Afacerilor Interne, Reşedinţa preşedintelui şi la sediul PDM. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite