O firmă de casă a partidelor lui Traian Băsescu câştigă licitaţii de sute de milioane de lei la Chişinău

0
0

După ce a prosperat pe timpul guvernării PDL din România, fostul partid al lui Traian Băsescu, compania Delta ACM s-a extins în Moldova. Întâmplător, contractul de reparare a câtorva străzi centrale din Chişinău a fost atribuit societăţii române de către Primăria Capitalei, condusă de Dorin Chirtoacă (PL), care are o relaţie deosebită cu şeful statului român.

Administraţia Capitalei a anunţat luni că a selectat antreprenorul care va reabilita trei străzi principale, în zona centrală a municipiului Chişinău: bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt şi străzile Constantin Negruzzi şi Vasile Alecsandri, proiect pentru care Banca Europeană de Investiţii şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare au acordat un împrumut de circa 22 milioane de euro (peste 400 de milioane de lei).

„Este vorba de compania românească Delta, antreprenor care a fost selectat în urma licitaţiei internaţionale desfăşurate în luna februarie, la care au participat şase companii (câte două din România şi Bulgaria şi câte una din Spania şi Italia n.r.)“, a precizat edilul.
Dorin Chirtoacă nu a exclus că ar putea apărea speculaţii în privinţa învingătorului, dar s-a arătat sigur ca până la urmă acestea vor fi depăşite. Totodată, primarul general a dat asigurări că lucrările de reparaţie capitală a bulevardului Ştefan cel Mare vor începe în vara acestui an.

NU A FINALIZAT REPARAŢIA STRĂZII ALECU RUSSO

Decizia de a desemna învingător Delta ACM 93 SRL (Delta Antrepriză de Construcţii şi Montaj 93) provoacă semne de întrebare în condiţiile în care această firmă trebuia încă vara trecută să termine reabilitarea străzii Alecu Russo.
„Lucrările la această stradă au o întârziere, dar nu din vina companiei care execută aceste lucrări, cât din cauza unor modificări pe care le-am operat pe parcursul executării acestora“, a explicat viceprimarul Nistor Grozavu. Totodată, funcţionarul a precizat că administraţia Capitalei nu ar avea pretenţii la calitatea lucrărilor efectuate de companie.

Afirmaţiile edililor-şefi sunt însă în contradicţie cu rezultatele unui control efectuat, în vara anului 2013, de Inspecţia de Stat în Construcţii şi Institutul Incercom. În urma prelevării probelor din structura îmbrăcămintei rutiere a străzii, instituţiile au stabilit că la unele porţiuni „grosimea stratului de egalizare aplicat nu corespunde cerinţelor documentaţiei de proiect“, iar în amestecul de beton asfaltic este mai mult prundiş decât prevăd normele. Rezultatele controlului, dar şi informaţiile de la surse din cadrul Primăriei denotă şi că firma din România se ocupă mai mult de administrarea proiectului, în timp ce cea mai mare parte din lucrări sunt efectuate de companii locale. E cazul firmei Noucost din Chişinău, managerul căruia susţine că este subantreprenor, la solicitare firmei Delta.

Afiliere politică cu foştii PDL-işti

Potrivit presei româneşti, Delta ACM a fost şi este una dintre firmele de casă ale Partidului Democrat Liberal (PDL) din România, iar acum câţiva ani printre directorii companiei se număra şi Ionel Pirpiliu, fratele lui Ştefan Pirpiliu, până în anul 2012 deputat PDL, iar în prezent secretar general al Partidului Forţa Civică. În ultima perioadă, Ştefan Pirpiliu a vizitat frecvent Chişinăul, împreună cu Mihai Răzvan Ungureanu şi cu lideri ai actualului partid al lui Băsescu, Mişcarea Populară: Teodor Baconschi şi Eugen Tomac.

Pirpiliu

Ştefan Pirpiliu, Teodor Baconschi, Mihai Răzvan Ungureanu şi Eugen Tomac la un offline cu blogherii de la Chişinău FOTO balacci.wordpress.com

Delta ACM 93 are şi o firmă la Chişinău, Delta MCM 93, pe care a fondat-o în urmă cu doi ani şi în care deţine 40% din acţiuni. Restul de 60% îi revin lui Ionuţ Pirpiliu, care figurează şi în calitate de administrator al societăţii din Chişinău. La numărul de telefon indicat în baza de date a Camerei Înregistrării de Stat a răspuns Anastasia Negruţa, care după ce s-a prezentat drept manager al firmei şi după ce a aflat cine suntem, ne-a spus că este foarte ocupată. Ulterior la telefon ne-a răspuns doar secretara.

Copia din extrasul privind fondatorii firmei Delta MCM 93 SRL SURSA: Camera Înregistrării de Stat

image

O CATASTROFĂ PENTRU CHIŞINĂU

„Mă deplasez aproape zilnic pe strada Alecu Russo şi am văzut cum au decurs lucrările. Dacă se va aplica acelaşi principiu de lucru pe bulevardul Ştefan cel Mare, va fi o catastrofă“, a comentat decizia conducerii Capitalei economistul Mihai Bologan, într-o postare pe Facebook.
Consilierul municipal, Victor Gurău, ales pe listele PCRM, este şi mai categoric. „E o decizie politică. Se apropie alegerile şi vor să mai strângă nişte bani. Câştigă firma din România, dar lucrările le fac firme locale“, a declarat revoltat alesul local. Potrivit lui Gurău, organizarea licitaţiei şi desemnarea învingătorului s-a defăşurat fără ca proiectul să fie aprobat de Consiliul Municipal Chişinău.
„E o neghiobie să începi lucrările la strada principală în condiţiile în care pe alte străzi nu se poate circula. Am propus ca mai întâi să fie reparate şi extinse străzile Albişoara, Kogălniceanu şi Bucureşti, astfel încât să poată absorbi fluxul de maşini ce va fi redirecţionat ca urmare a închiderii bulevardului“, a adăugat Victor Gurău.

De cealaltă parte, Igor Gamreţchi, şeful Direcţiei transport public şi căi de comunicaţie a Primăriei Chişinău, spune că proiectul a trecut votul Consiliului municipal şi, respectiv, nu mai este necesară o nouă aprobare. „Licitaţia s-a desfăşurat în conformitate cu cerinţele finanţatorilor, iar decizia de a desemna învingătorul s-a luat după o consultare cu reprezentanţii Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare“, a precizat Gamreţchi.
Responsabilul a adăugat că semnarea contractului va avea loc în curând, dar nu a putut spune când exact vor începe lucrările. „Noi am desfăşurat o mare parte din lucrările de pregătire pentru reconstrucţia arterei principale. Au fost mutate sau reparate liniile de comunicaţii şi utilităţile, astfel încât lucrările ar putea demara degrabă“, a mai afirmat şeful Direcţiei transport public şi căi de comunicaţie.

Cercetată pentru practici ilicite la licitaţiile publice

Compania Delta ACM, una dintre cele mai mari firme de asfaltări şi construcţii de drumuri din România, a fost înfiinţată în 1993 şi a încheiat anul trecut cu afaceri de 544 milioane lei româneşti (123 milioane euro), având şi peste 1.500 de angajaţi.
Societatea este deţinută de Florea Diaconu, afacerist cu o avere ce depăşeşte 100 de milioane de euro. Firma a prosperat în vremea guvernării PDL, Diaconu fiind partener de afaceri cu Ionel Pirpiliu, fratele fostului deputat PDL Ştefan Pirpiliu. Firma este investigată de Consiliul Concurenţei pentru practici ilicite la licitaţiile publice, scrie ziarul „Gândul“.
În Republica Moldova, compania nu a câştigat nicio licitaţie organizată de Administraţia de Stat a Drumurilor.

Afacerile lui Florea Diaconu conform datelor din Mint Global

image
Republica Moldova


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri