„Nu sunt şi preşedintele homosexualilor“. Amnesty International califică declaraţia lui Dodon drept instigare la ură şi încălcare a Constituţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presedinte.md
FOTO presedinte.md

Organizaţia neguvernamentală Amnesty International califică declaraţia lui Igor Dodon „Nu sunt preşedintele gay-lor”, făcută duminică, 21 mai, în timpul marşului LGBT de la Chişinău, ca fiind instigare la ură şi încălcare a Constituţiei Republicii Moldova.

„Ieri, membrii Amnesty International Moldova, de rând cu mulţi alţi participanţi şi reprezentanţi ai societăţii civile, au participat la Marşul pentru egalitate şi susţinere a drepturilor persoanelor din comunitatea LGBT „FĂRĂ FRICĂ”. Unul din scopurile principale ale acestei acţiuni publice a fost sensibilizarea cetăţenilor RM cu privire la numeroasele instigări la ură şi atacuri homofobe la care au fost supuşi membrii comunităţii LGBT din RM, precum şi faptul că drepturile acestora urmează a fi respectate în mod egal, ca şi ale altor cetăţeni din RM”, se arată în declaraţia organizaţiei.

Reprezentanţii Amnesty International afirmă că, în aceeaşi zi, preşedintele ţării, Igor Dodon, a menţionat într-un interviu, din cadrul unei contramenifestaţii că „nu este preşedinte al gaylor”, ceea ce, în opinia lor, constituie o încălcare gravă a articolului 79 din Constituţia RM, care expres obligă şeful statului să nu facă instigări la dezbinare şi ură şi să respecte drepturile tuturor cetăţenilor RM”.

„Declaraţiile preşedintelui contravin, în primul rând, prevederilor Constituţiei, dar  şi altor legi naţionale şi internaţionale, la care Moldova este parte şi pe care el a jurat că le va respecta cu stricteţe”, mai notează membrii societăţii civile.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite