Nu e totul pierdut! Lupu: „AIE există de jure“. Filat: „Cred în relansarea AIE“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alianţa pentru Integrare Europeană mai există de jure, întrucât nu au fost contestate documentele de constituire a acesteia, a declarat liderul Partidului Democrat, președintele interimar Marian Lupu. Și colegul său de coaliție, premierul liberal-democrat Vlad Filat spune că nu a fost înștiințat de niciunul dintre parteneri că s-ar fi retras din alianță.

„Ziua de joi şi de vineri, când au loc şedinţele Parlamentului, vor demonstra foarte clar dacă mai există sau nu această alianţă de facto, a spus Lupu, într-o emisiune TV.

„Am văzut şi eu declaraţiile domnului Lupu, că Alianţa nu ar mai exista, dar eu cred că se afla într-o stare emoţională puternică şi în derută când a spus asta. Era după o şedinţă a Parlamentului dificilă, pe care o scăpase de sub control. De altfel, după acea şedinţă, domnul Lupu mi-a transmis printr-un coleg din PLDM că va face totul pentru a ne împinge cu ambele braţe în mâinile comuniştilor", a menționat Filat, într-un interviu pentru agenția Infotag.

„Dacă vreunul dintre ei vrea într-adevăr desfiinţarea AIE, să vină şi să o spună clar. Ar fi o dovadă de mare iresponsabilitate să ajungi să pui persoana procurorului general mai presus de păstrarea alianţei", a mai spus premierul.

Filat susține că va insista pe demisia procurorului general chiar dacă ar fi fost amenințat și șantajat cu dosare penale compromițătoare, iar în cazul în care Lupu va refuza să propună acest lucru, va iniția procedura de demitere a președintelui Parlamentului. Liderul PLDM a observat că liberalii l-au apărat mai tare pe Valeriu Zubco decât democrații, care l-au înaintat în funcție, și asta pentru că cele două partide ar fi făcut o „alianță de interese".

Totodată, el a calificat drept „cel puţin lipsită de logică" acuzația liderului PL că ar fi cerut demisia șefului SIS la comanda Moscovei: „Mihai Ghimpu caută tot felul de modalităţi iraţionale prin care să iasă din capcana în care a intrat, de apărător al intereselor lui Plahotniuc şi ale PD".

Vlad Filat neagă în continuare că PLDM ar fi creat o alianță cu PCRM („Dacă ar fi existat o astfel de dorinţă, ea era deja materializată şi preşedintele ales") și crede că nu este încă totul pierdut în AIE. „Nu mi-am pierdut speranţa în relansarea AIE. După ce s-a întâmplat joi în Parlament, am vorbit cu mai mulţi colegi din PD şi PL, care sunt mai puţin orgolioşi şi înveninaţi decât liderii lor, iar aceştia mi-au spus că susţin depolitizarea instituţiilor de forţă şi că vor face tot posibilul să-şi convingă liderii să facă acelaşi lucru", a punctat liderul liberal-democrat.

Viitorul AIE va fi discutat, în această după-amiază, la o ședința convocată de Vlad Filat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite