Noul şef al Misiunii OSCE în Moldova îşi propune să identifice o soluţie pragmatică pentru conflictul transnistrean

0
0

Noul şef al Misiunii OSCE în Republica Moldova, Michael Scanlan, spune că pe parcursul mandatului său, va întreprinde acţiunile necesare pentru identificarea unei soluţii pragmatice a diferendului transnistrean. Declaraţia a fost făcută în cadrul unei întrevederi cu preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Preşedinţiei.

„Pe parcursul mandatului meu voi întreprinde acţiunile necesare pentru identificarea unei soluţii pragmatice în vederea soluţionării diferendului transnistrean, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a ţării şi cu oferirea unui statut special regiunii din stânga Nistrului. Consider că politica paşilor mici va contribui la consolidarea încrederii între cele două maluri ale Nistrului”, a declarat Michael Scanlan.

Nicolae Timofti a menţionat că reintegrarea Republicii Moldova este prioritatea strategică a autorităţilor de la Chişinău. „Suntem deschişi pentru un compromis rezonabil prin acordarea unui statut special regiunii din stânga Nistrului în cadrul Republicii Moldova”, a spus Nicolae Timofti.

Preşedintele ţării a arătat că de avantajele semnării Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană vor beneficia atât locuitorii, cât şi agenţii economici din regiunea transnistreană. „În dialogul pe care-l purtăm cu liderii de la Tiraspol aducem mereu aceste argumente, însă autorităţile din regiunea transnistreană sunt refractare oricăror acţiuni de apropiere a celor două maluri ale Nistrului”, a conchis Nicolae Timofti.

În cadrul întrevederii, Nicolae Timofti şi-a exprimat îngrijorarea faţă de cazurile de încălcare a drepturilor omului în regiunea transnistreană, care se află în afara controlului autorităţilor constituţionale ale Republicii Moldova. Şeful statului şi-a exprimat dorinţa ca părţile implicate în negocierile în formatul 5+2 să-şi intensifice eforturile în vederea identificării unor soluţii politice durabile de reglementare a diferendului transnistrean.

Mai multe - Republica Moldova

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite