Noua prognoză a BNM plasează inflaţia în limitele stabilite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ritmul creşterii inflaţiei s-a majorat de la 2,4% (la finele anului trecut) la 5,1% (în martie 2017), intrând în coridorul ţintă stabilit de BNM , a declarat joi, 4 mai, guvernatorul Băncii Naţionale, Sergiu Cioclea, citat de IPN.

În luna martie, rata anuală a inflaţiei de bază s-a situat cu 0,3 puncte procentuale peste nivelul consemnat în luna precedentă, constituind 4,6%. A crescut şi inflaţia de bază, care nu poate fi influenţată de politica monetară.

Printre riscurile externe de natură inflaţionistă Sergiu Cioclea a evidenţiat majorarea preţurilor pe piaţa internaţională la produsele alimentare, alături de volatilitatea preţurilor la petrol şi la gazele naturale. Potenţialele riscuri şi incertitudini interne la adresa inflaţiei decurg din persistenţa lichidităţilor excesive în sectorul bancar, precum şi impactul majorării accizelor la ţigarete şi alte produse şi recolta sectorul agrar din anul 2017. De asemenea, în trimestrul I al anului curent s-au majorat preţurile reglementate la energie electrică şi la gazele naturale şi preţurile la serviciile medicale, acestea din urmă nu au fost luate în consideraţie de prognoza BNM lansată la început de an. Totodată, atât pe plan intern, dar şi în ţările partenere comerciale s-a înregistrat o revigorare economică, a crescut cerea din parte populaţiei.

Guvernatorul BNM a specificat că rata anuală a inflaţiei va avea o traiectorie ascendentă până în trimestrul al patrulea, după care se va diminua până la finele lui 2018. Aceasta va reveni în limitele coridorului de variaţie de  ± 1,5 puncte procentuale de la ţinta inflaţiei de 5% până la finele orizontului de prognoză.

Rata medie anuală a inflaţiei pentru anul 2017, conform noii prognoze, va atinge nivelul de 6,8%. Iar în 2018 nivelul inflaţiei se va situa la nivel de 5,1%.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite