Noua coaliţie de guvernare de la Chişinău scoate oamenii în stradă. Cine şi când organizează proteste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protestul
Partidului Platforma DA este preconizat să înceapă la ora 10:00 FOTO Alexandru
Tarlev
Protestul Partidului Platforma DA este preconizat să înceapă la ora 10:00 FOTO Alexandru Tarlev

Partidul Democrat, Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr şi Partidul Socialiştilor au anunţat, după decizia formării unei noi majorităţi parlamentare la Chişinău, că vor organiza proteste. În timp ce democraţii cheamă oamenii la o manifestaţie pentru susţinerea candidatului la funcţia de premier propus de PD, socialiştii şi reprezentanţii platformei îi îndeamnă să protesteze împotriva coaliţiei de guvernare şi a unui prim-ministru democrat.

În ultimele zile s-a vehiculat că Partidul Democrat pregăteşte o manifestaţie miercuri, în faţa Preşedinţiei, la care se preconizează să participe câteva mii de persoane, inclusiv cetăţeni din teritoriu. Pe reţelele de socializare au apărut informaţii potrivit cărora preşedinţii de raioane democraţi au primit ordin să mobilizeze oamenii pe care să-i aducă în mod organizat la Chişinău.

Manifestaţie pentru susţinerea preşedintelui

Internauţii au postat pe Facebook mesajele pe care le-ar fi primit pe telefon de la echipa Partidului Democrat care îndeamnă oamenii să se adune astăzi în faţa Teatrului Naţional de Operă şi Balet „la o acţiune de solidaritate civică întru susţinerea vectorului european”.

Alte surse însă transmiteau că manifestaţia se va desfăşura în faţa Preşedinţiei în intervalul de timp în care democraţii ar  trebui să-i prezinte preşedintelui Nicolae Timofti candidatul la funcţia de premier. Internauţii au criticat această iniţiativă catalogând-o drept o încercare de a pune presiune pe preşedinte, astfel încât acesta să accepte persoana propusă de PD la funcţia de prim-ministru. Totuşi, nicio declaraţie oficială nu a fost făcută de către membrii partidului. Ofiţerul de presă al PDM, Irina Gâscă, ne-a declarat că organizarea manifestaţiei „nu este bătută în cuie” şi că nu are detalii, iar reprezentanţii organizaţiilor de tineret a PD au precizat că manifestaţia poate fi amânată pentru a evita confruntările cu protestatarii din alte tabere. 

Partidul Platforma DA vrea anticipate, dar şi un candidat desemnat

Reprezentanţii Partidului Platforma DA au anunţat că astăzi organizează o acţiune de protest în Piaţa Marii Adunări Naţionale începând cu ora 10.00 pentru a sprijini desemnarea unei guvernări democratice. Platforma este împotriva noii majorităţi parlamentare formate şi nu este de acord cu desemnarea unui prim-ministru democrat. Andrei Năstase a afirmat că lucrurile trebuie forţate în vederea organizării unui referendum privind alegerea directă a preşedintelui şi a alegerilor anticipate. „Ţara nu poate fi lăsată pe mâna lui Vlad Plahotniuc. Domnule preşedinte, desemnaţi un candidat care să scoată ţara din impas”, a fost mesajul lui Năstase. Acesta a îndemnat oamenii să se adune în număr cât mai mare în Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru „a spune stop dictaturii criminale”.

Socialiştii vor scoate oamenii în stradă, dar nu ştiu când

Socialiştii consideră că majoritatea care s-a format în Parlament nu va putea schimba lucrurile în bine şi că situaţia ţării se va înrăutăţi. Liderul PSRM, Igor Dodon, a scris într-un mesaj pe Facebook că vor urma acţiuni de protest. „Preşedinţia probabil nu va rezista presiunii şi şantajului şi va ceda în faţa oligarhiei. În aceeste circumstanţe, nu ne rămîne decît să organizăm proteste în masă, pentru a face presiuni asupra guvernării să declanşeze alegeri anticipate.Noi, socialiştii, vom scoate oamenii în stradă, în faţa instituţiilor statului. Vom face uz de toate metodele legale pentru a apăra statul de drept”, a menţionat Dodon.Totodată, ofiţerul de presă al partidului, Carmena Lupei, a declarat că formaţiunea politică încă nu şi-a stabilit un plan concret de acţiune, astfel încât scoaterea oamenilor în stradă se amână pentru altă zi.

Ieri, după ce au pichetat sediul Preşedinţiei, susţinătorii Platformei Demnitate şi Adevăr au pornit într-un marş către sediile PDM, PLDM, PL şi PCRM ca să le ceară să nu voteze pentru un guvern înaintat de democraţi. Protestatarii au scandat „Ruşine”, „Jos hunta”, „Vrem democraţie, dar nu cu Plahotniuc”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite