Nou şef la EUBAM. Uniunea Europeană îşi reconfirmă asistenţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Slawomir Pichor
Slawomir Pichor

Misiunea Uniunii Europene de Asistenţă la Frontiera dintre Republica Moldova şi Ucraina (EUBAM) intră de vineri, 1 decembrie, într-o nouă fază, cu un nou mandat, sub conducerea unui nou şef de misiune. Este vorba de Slawomir Pichor din Polonia, transmite IPN cu referire la un comunicat al Delegaţiei UE la Chişinău.

În comunicat se menţionează că EUBAM îşi va concentra în continuare eforturile pentru a monitoriza, evalua şi oferi consiliere în domeniul măsurilor de control şi procedurilor vamale şi de frontieră autorităţilor competente din Moldova şi Ucraina. În acelaşi timp, contribuţia la soluţionarea problemei transnistrene va rămâne un element-cheie al misiunii.

Ambasadorul UE la Chişinău, Peter Michalko, spune că prin începerea noii faze, UE îşi reconfirmă asistenţa în viaţa de zi cu zi a cetăţenilor. Călătoria dintr-o ţară în alta, fie că este pentru activităţi comerciale sau din motive personale, trebuie să aibă loc fără obstacole majore. Lupta împotriva traficanţilor şi contrabandiştilor este importantă, dar nu trebuie sa fie în detrimentul marii majorităţi a persoanelor care călătoresc din motive valabile”, a spus Peter Michalko.

Noul şef al Misiunii, Slawomir Pichor, afirmă că apropierea completă de standardele europene a procedurilor de gestionare a frontierei în regiune şi contribuţia în continuare la soluţionarea procesului transnistrean vor fi priorităţile în activitatea sa.

EUBAM activează din 2005. Deşi are sediul central în Odesa (Ucraina) o parte a personalului este localizată permanent la Chişinău, Giurgiuleşti şi Otaci pentru a lucra cu Serviciul Vamal şi Poliţia de Frontieră. Obiectivul principal al Misiunii este îmbunătăţirea serviciilor furnizate cetăţenilor ambelor state implicate şi sprijinirea autorităţilor în lupta împotriva fraudei şi traficanţilor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite