Noi dovezi în cazul atacului raider la cea mai mare bancă moldovenească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avocatul Victor Burac, reprezentantul legal al CG Venture BV, acţionar la Moldova Agroindbank susţine că firma pe care reprezintă a fost deposedată ilegal de participaţia la bancă.

Aceasta va prezenta luni, într-o conferinţă de presă, dovezi despre acapararea frauduloasă a pachetului de 4,99% deţinut de Venture BV în capitalul Moldova Agroindbank (MAIB), cea mai mare bancă din Republica Moldova.

O investigaţie realizată de Ziarul de Gardă a arătat cum cele 4,99% din acţiunile deţinute de investitorul olandez la MAIB au fost vândute în urma unui proces de judecată dubios, în care au fost implicaţi un executor judecătoresc şi un magistrat controversat de la Judecătoria Râşcani din capitală.

Potrivit sursei, una dintre firmele implicate în afacere deţine o parte din acţiunile Victoriabank şi este din oraşul Căuşeni, având adresa în aceeaşi clădire cu Partidul Popular din Republica Moldova (PPRM) şi Partidul Acţiunea Democratică (PAD).

Amintim că în perioada martie-mai 2013 şapte firme, înregistrate în Cipru, Letonia şi Marea Britanie, au realizat tranzacţii de achiziţionare a unor pachete de acţiuni ale MAIB mai mici de 5%. Aceste tranzacţii nu au necesitat obţinerea permisiunii prealabile din partea Băncii Naţionale.

Ca rezultat al realizării acestor operaţiuni, companiile au obţinut cumulativ o cotă de participare de 30,23% în capitalul MAIB şi au cerut convocarea adunării generale a acţionarilor şi demisia preşedintelui băncii.

În acelaşi timp BNM urmează să decidă dacă noii proprietari nu au acţionat concertat şi astfel iar putea lipsi de dreptul de vot.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite