Noaptea Muzeelor revine: „Nu e o noapte pentru hoinărit”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locuitorii Chişinăului vor putea vizita gratis muzeele
oraşului. FOTO Wikimedia
Locuitorii Chişinăului vor putea vizita gratis muzeele oraşului. FOTO Wikimedia

Noaptea Europeană a Muzeelor revine pe data de 16 mai, fiind aşteptaţi peste 40.000 de vizitatori atât în capitală, cât şi în alte localităţi din ţară. Muzeele vor fi deschise până dimineaţă şi intrarea va fi gratuită.

Muzeul Naţional de Istorie, Muzeul Naţional de Artă, Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală şi Casa-muzeu „A.S Puşkin” sunt cele cinci muzee subordonate Ministerului Culturii care au pregătit programe de zi şi de noapte pentru a marca un eveniment cultural de mare amploare - „Noaptea Europeană a Muzeelor”.

Recital de flaşnetă

Aurelia Corneţchi, director adjunct pentru relaţii cu publicul din cadrul Muzeului Naţional de Istorie spune că programul întocmit de organizatori în acest an este variat şi se pretează tuturor categoriilor de vârstă. ”În acest an evenimentul se va desfăşura între orele 18.00 şi 02.00, sub genericul ”Noaptea la muzeu - Timp al poveştilor adevărate”. În timpul zilei vom avea o expoziţie de icoane care datează încă din secolele XVII-XVIII. De asemenea, vom organiza ateliere, workshop-uri şi jocuri pentru public”, spune Aurelia Corneţchi.

Muzeul Naţional de Istorie a mai pregătit un caleidoscop teatral cu genericul „Istorioare de ieri şi de azi” în cadrul căruia vor fi prezentate scene din spectacolul „D’ale carnavalului” de I.L.Caragiale şi momente din piesa de teatru „Adam şi Eva” semnată de Liviu Rebreanu. De asemenea, publicul din Chişinău va asculta în premieră un recital de flaşnetă. „Flaşneta este un automat muzical mai puţin întâlnit la noi. Recitalul va fi suţinut de un flaşnetar din Germania, Adrian Oswalt, care va veni în Republica Moldova special pentru acest eveniment”, mai spune Aurelia Corneţchi.

Tur ghidat al Chişinăului

Cu sprijinul Primăriei municipiului Chişinău, în premieră, publicul va putea profita de o excursie ghidată prin oraş, cu axare pe muzeele participante la proiect. Turul se va realiza între orele 18.30-23.00, cu pornire din staţia de troleibuz din str. 31 August 1989, la fiecare jumătate de oră, pe traseu circular, fără staţionări. „Avem peste 20 de voluntari care vor fi ghizii excursiei. Autobuzele vor trece pe lângă locaţii importante din Chişinău, precum Turnul de apă, Biserica „Sf. Pantelimon, clădirea fostului planetariu, evident că nu vom omite monumentul lui Ştefan cel Mare şi alte obiective turistice. Scopul nostru este să oferim detalii istorice noi şi interesante despre oraşul Chişinău”, spune Svetlana Pociumban, coordonatorul evenimentului „Noaptea Europeană a Muzeelor”.

„Punem preţ pe calitate. Evenimentul trebuie să fie distractiv, dar mai ales cognitiv. Nu este o noapte pentru a hoinări prin sălile muzeelor. Scopul nostru este ca fiecare vizitator să îşi dorească să revină la muzeu în următoarea zi, într-o atmosferă relaxantă şi să poată învăţa cât mai multe. Vizitatorii trebuie să îşi lărgească orizontul, să îşi îmbogăţească bagajul de cultură generală şi să se apropie de arta şi istoria naţională”, spune Svetlana Pociumban.

Pe 16 mai, de la ora 18:30, Muzeul Naţional de Artă va inaugura expoziţia personală a lui Toshio Yoshizumi (Japonia), deţinătorul Marelui Premiu al Bienalei Internaţionale de Pictură (Chişinău, 2013). De asemenea, va avea loc lansarea expoziţiei de miniatură din fondurile Muzeului Naţional de Artă al Moldovei, dar şi un workshop inedit, „Portret în trei”, în cadrul căruia vor fi create trei viziuni ale aceluiaşi chip. 

Noaptea Europeană a Muzeelor este pandantul nocturn al Zilei Internaţionale a Muzeelor, care are loc anual pe 18 mai. Evenimentul a fost iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi se află la cea de-a XI-a ediţie. În această perioadă peste 3.000 de muzee din 47 de ţări ale lumii au preluat ideea şi în fiecare an creează un program nocturn deosebit pentru vizitatori. Şi în Republica Moldova ideea se bucură de success, întrucât la ediţia din anul trecut muzeele naţionale au înregistrat un număr record de vizitatori. Pentru facilitarea accesului publicului la eveniment, între orele 17:00-02:00 va fi redirecţionat transportul public de pe str. 31 august 1989 în perimetrul străzilor Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni şi A. Puşkin şi sistat accesul şi parcarea în acelaşi perimetru al transportului privat.

43.000 

de oameni au participat la „Noaptea Europeană a Muzeelor” în anul 2014

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite