Nivelul apei în râul Nistru se apropie de nivelul critic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nivelul apei în râul Nistru se apropie de nivelul critic, dar specialiştii de la SA „Apă-Canal Chişinău" (ACC) susţin că deocamdată nu există pericolul ca locuitorii capitalei să rămână fără apă, transmite Info-Prim Neo.

Potrivit ultimelor măsurări, nivelul apei este de 8,6 m, nivelul critic fiind de 8,1 m. O astfel de situaţie s-a înregistrat şi acum zece ani. Furnizorul dă asigurări că angajaţii Staţiei de pompare de la Vadul lui Vodă sunt pregătiţi să facă faţă situaţiei. ACC a expediat o scrisoare oficială reprezentanţilor de la Hidrocentrala de la Dubăsari în care au solicitat menţinerea nivelului apei în Nistru.

În caz de scădere a nivelului apei mai jos de nivelul critic, a fost elaborat un plan de acţiuni. Se preconizează umplerea rezervoarelor de apă, conectarea la circuitul de alimentare cu apa a unui număr mai mare de fântâni arteziene, dar şi alimentarea populaţiei cu apă din fântâni cu izvor local.

În prezent, din totalul de 74 de fântâni arteziene aflate în gestiunea ACC, alimentarea cu apă se face din 30 dintre acestea. În caz de urgenţă vor mai fi branşate la sistemul municipal de apeduct încă 20 de fântâni. Totodată, pentru alimentarea populaţiei cu apă va fi posibil de utilizat şi fântânile cu apă potabilă cu izvor local, pe care SA „Apă Canal Chişinău" le-a dezinfectat la începutul lunii iunie, ceea ce constituie o sursă importantă de apă pentru municipiul Chişinău.

Din cauza secetei din ultimele 2 luni nivelul apei din râurile şi lacurile de acumulare a scăzut drastic. În cele mai mari râuri ale Moldovei, Nistru şi Prut, nivelul apei a scăzut cu 45% şi, respectiv, 35%, ceea ce afectează deja activitatea economică a regiunilor din arialul acestor artere fluviale, inclusiv alimentarea cu apă potabilă.

În prezent, în gestiunea SA „Apă-Canal Chişinău" se află 42 de rezervoare de apă cu un volum total de 186 500 metri cubi, ceea ce va permite aprovizionarea cu apă a populaţiei prin utilizarea autocisternelor. Însă, pentru a face faţă situaţiei sunt necesare cel puţin 48 de autocisterne. „Apă-Canal Chişinău" a solicitat deja ajutorul autorităţilor locale pentru antrenarea a noi utilaje de distribuire a apei, dar şi pentru amplasarea lor în imediata apropriere a blocurilor de locuit.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite