Nicolae Pascaru: Pensionarii vor fi aruncaţi într-o situaţie foarte complicată, odată cu aplicarea noilor tarife la gaze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Batrani pensionari frig calorifer intretinere FOTO Shutterstock

În mare parte, oameni sunt nemulţumiţi de noile tarife la gazele naturale, pentru că realitatea este una  dramatică. În ţară avem peste 700 de mii de pensionari, dintre ei, primesc o pensie de 2 mii de lei doar 182 de mii de persoane.

 În momentul în care cresc preţurile la medicamente, la produse alimentare, aceşti oameni vor fi aruncaţi într-o situaţie foarte complicată, a menţionat Nicolae Pascaru, ex-deputat din partea Partidului Socialiştilor, la dezbaterea publică la tema „Şocul tarifelor şi remediile guvernării de diminuare a lui pentru populaţie”, organizată de Agenţia de presă IPN.

Totodată, ex-deputatul a precizat că în prezent salariul minim în Moldova constituie 2935 de lei, în timp ce coşul minim de consum se estimează la 2700 de lei. „Eu aş întreba pe domnul ministru (Marcel Spatari, ministrul muncii şi protecţiei sociale, care a participat la dezbatere – n.red.), se prevede o ridicare a lefilor, a bugetarilor, a pensiilor, în perspectivă, pentru că noi ne vom trezi când va fi organizată evacuarea din ţară în masă. Lumea pur şi simplu va pleca peste hotare, aşa cum a fost în anii precedenţi. Pentru că statistica este una dureroasă pentru ţara noastră, Republica Moldova. Ambiţiile, unele iniţiative, ele sunt slabe din partea ministerului, inclusiv o vină o poartă tot Guvernul. Elementar, o greşeală în diplomaţie, anume în această politică, pe care o duce Guvernul, guvernarea, poate să ducă la o catastrofă socială şi nu numai”, a opinat Nicolae Pascaru.

Ex-deputatul din partea PSRM a amintit că, pe lângă tarifele majorate la gaze, oameni sunt afectaţi şi de pandemia COVID-19, astfel că pe zi ce trece se raportează tot mai multe cazuri de deces, asociate noului coronavirus. „Şi, drept urmare, suferă nu clasa medie, care este din ce în ce mai puţină în Republica Moldova, dar suferă oamenii mai nevoiaşi. Şi asta se simte. Şi eu cred că ar fi mai bine pentru oamenii noştri ca să fie adopta un plan de acţiuni, de strategii de lungă durată, pentru a îmbunătăţi viaţa oamenilor. Mult se discută despre lupta cu corupţia, despre modernizarea sistemului judecătoresc, dar, dacă cetăţenii Republicii Moldova nu vor avea salarii decente, aceste fenomene nu vor dispărea, pur şi simplu. Nimerim în acest compartiment de luptă pentru existenţă, trebuie să exişti în ţara aceasta, problemele vor merge în lanţ, şi deja a început să crească nivelul de criminalitate, este alarmantă situaţia privind sinuciderile. Lumea trăieşte mai greu şi mai greu”, a subliniat Nicolae Pascaru.

Potrivit fostului deputat, în perspectivă, ar trebui formată o echipă, care să ducă tratative cu Gazprom-ul, cu Federaţia Rusă, ca să încerce să mai negocieze contractul de furnizare a gazelor către Republica Moldova, în condiţii mai avantajoase pentru Republica Moldova. „Sunt multe lucruri din contract, pe care noi nu le cunoaştem, parcă sunt secret de stat. Ar fi bine ca lumea să cunoască mai multe detalii şi poate conducerea ţării să mai încerce să negocieze pe acest subiect, pentru că are de suferit tot Guvernul, toate ministerele şi cetăţenii Republicii Moldova. Ajutorul Guvernului îl aşteaptă o societate întreagă”, a menţionat Nicolae Pascaru, adăugând că mulţi agenţi economici ar putea da faliment, odată cu aplicarea noilor tarife la gazele naturale.

Dezbaterea publică la tema „Şocul tarifelor şi remediile guvernării de diminuare a lui pentru populaţie” este ediţia a 213-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiectul este desfăşurat de Agenţia de presă IPN, cu susţinerea Fundaţiei germane „Hanns Seidel”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite