Nicolae Eşanu, despre afirmaţiile lui Teodor Cîrnaţ: „Doar un neprofesionist poate să spună că un dosar penal poate fi pornit actualei guvernari”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Eşanu
Nicolae Eşanu

Ex-viceministrul Justiţiei, Nicolae Eşanu, a venit cu o reacţie la declaraţiile făcute de expertul în drept constituţional, Teodor Cîrnaţ, potrivit căruia, preşedinta Maia Sandu şi prim-ministra Natalia Gavriliţa ar putea fi trase la răspundere penală din cauza gestionării proaste a pandemiei COVID-19.

„Dar un profesionist care se respectă nu-şi poate permite ăa folosească termeni improprii. Ori, doar un neprofesionist poate să spună că un dosar penal poate fi pornit „actualei guvernari”. De fapt, nici nu trebuie să fii mare profesionist ca să ştii că subiecti al răspunderii penale sunt persoane fizice sau juridice concrete şi nu „guvernarea”. Plus că răspunderea penală nu poate surveni pentru „felul în care gestionează criza pandemică”. Şi iarăşi nu trebuie să fii mare profesionist, pentru a cunoaşte că indiferent cât de prost nu ar fi gestionată o criză şi indiferent de gravitatea consecinţelor, răspunderea penală va surveni doar dacă se va comite o faptă prevăzută de legea penală. Poate să pară paradoxal, dar este posibil ca să existe răspundere penală în cazul unei gestionări perfecte (dacă aşa ceva este posibil) şi să nu existe circumstanţe care ar justifica atragerea la răspundere penală, chiar dacă gestiunea este dezastruoasă”, a scris Nicolae Eşanu pe Facebook.

Expertul în drept constituţional Teodor Cîrnaţ consideră că preşedinta Maia Sandu şi prim-ministra Natalia Gavriliţa ar putea fi trase la răspundere penală din cauza gestionării proaste a pandemiei COVID-19. Expertul susţine că există precedente în alte state când preşedinţi de ţară s-au ales cu dosare penale pentru faptul că au scăpat de sub control răspândirea noului coronavirus.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite