Nicio companie petrolieră nu a ascultat recomandările ANRE de ieftinire a carburanţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au trecut 10 zile de când administraţia Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a anunţat că preţurile la carburanţi pe piaţa moldovenească ar trebui să scadă, dar nicio companie nu s-a grăbit să execute recomandările.

"Nu am primit nici o informaţie de la companiile petroliere de pe piaţa că ar intenţiona să reducă preţurile la produsele petroliere. Acest lucru îmi pare cel puţin straniu, pentru că există toate premisele pentru ieftinire“, susţine Victor Parlicov, directorul general al ANRE.

Într-adevăr mai mult de două săptămâni cotaţia petrolului marca Brent se află aproape de 100 de dolari pentru un baril, cu 10% mai puţin decât era la finele lunii martie. „Este o premisă obiectivă pentru ca petroliştii de pe piaţa Republicii Moldova să-şi revadă preţurile carburanţilor la pompă”, anunţa 10 zile în urmă administraţia ANRE.

Datele ANRE atestă că în ultimele două luni preţul mediu lunar de import al benzinei s-a micşorat cu 5,9%, de la 1.120 de dolari pentru o tonă, în februarie 2013, până la 1.054 de dolari în primele două săptămâni ale lunii aprilie. Importurile s-au ieftinit comparativ cu perioada în care anterior au fost stabilite preţurile de comercializare cu amănuntul la acest produs pe piaţa internă. Această diminuare s-a înregistrat pe fundalul descreşterii cotaţiilor medii PLATT'S la acest produs, în aceeaşi perioadă, cu 10,3%, până la 986 de dolari pe tonă, se menţiona într-un comunicat al ANRE.

Şi preţul mediu de import al motorinei s-a micşorat cu 5,6%, până la 984 de dolari/tona, pe fondul reducerii cotaţiilor medii la bursele internaţionale cu 8%, specificau specialiştii de la ANRE.

În acelaşi timp de ieri preţul petrolului a început să crească la bursele internaţionale şi a trecut de cotaţia de 103 dolari pentru un baril.

Potrivit prevederilor legislaţiei în vigoare, ANRE nu poate interveni pe o piaţă concurenţială în vederea stabilirii preţurilor la produsele petroliere. Acestea sunt fixate de operatorii economici din sectorul petrolier în funcţie de cerere şi ofertă, şi depind de evoluţia preţului ţiţeiului pe piaţa internaţională, a preţurilor externe ale carburanţilor, evoluţia cursului de schimb leu/dolar, valoarea accizelor pe piaţa internă.

O ieftinire va fi posibilă de Paşti

Reprezentanţii companiilor petroliere susţin că o ieftinire la benzină şi motorină va fi posibilă cel mai probabil că săptămâna viitoare, adică în ajun de sfintele sărbători de paşti.
În luna februarie preţul la benzină şi motorină a crescut cu 50 de bani per litru. Preţul la pompă la cea mai solicitată benzină A95 a ajuns la 17,60-17,64 lei pe litru, iar la motorină la 16,60-16,70 lei şi s-a apropiat de nivelul record din septembrie anul 2012.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite