Nezavisimaia Gazeta: „Moldova a ieşit de sub sfera de influenţă a Rusiei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alegerile din Republica MOldova au demonstrat acceptarea vectorului european. FOTO: Adevarul
Alegerile din Republica MOldova au demonstrat acceptarea vectorului european. FOTO: Adevarul

Potrivit publicaţiei ruse Nezavisimaia Gazeta, rezultatele alegerilor locale generale din Republica Moldova au dat peste cap toate sondajele de opinie: Moldovenii s-au dezamăgit în Uniunea Eurasiatică.

Chişinăul, în care locuieşte o treime din populaţia republicii, l-a ales pe candidatul proeuropean, liberalul Dorin Chirtoacă, dar nu pe candidatul prorus al Partidului Socialiştilor. Anterior, pentru partidele europene au votat şi satele din Republica Moldova.

Victor Stepaniuc, liderul partidului Popular-Socialist, a declarat pentru Nezavisimaia Gazeta că Moldova a ieşit de sub sfera de influenţă a Federaţiei Ruse punând la egalitate relaţiile „bune” de vecinătate cu Rusia şi relaţiile cu Uniunea Europeană.

În toamna anului trecut, apariţia liderului socialiştilor Igor Dodon alături de Vladimir Putin i-a ajutat pe socialişti să devină cea mai mare fracţiune din Parlament. Cu toate acestea, la alegerile locale generale dispoziţiile alegătorilor s-au schimbat. Satele au ales partidele proeuropene, iar UTA Găgăuzia, care nu demult i-a susţinut pe socialişti, s-a reorientat spre Partidul Nostru al lui Renato Usatîi. Potrivit „NG”, aceste rezultate ar fi o  surpriză pentru politologi, dar şi pentru întreaga populaţie a republicii.

Comentatorul politic Andrei Andrievski a declarat că unele sondaje ofereau un scor foarte mare, de 60-70%, pentru aderarea la Uniunuea Eurasiatică. „Cred că aceste alegeri au pus ultimul punct la întrebarea cu cine vor să fie locuitorii republicii. Vom avea încă mulţi ani politicieni care vor critica Uniunea Europeană şi vor pleda pentru apropierea de Rusia. Este normal. Dar pot afirma cu certitudine că aceste partide şi aceşti politicieni nu vor mai guverna Republica Moldova nici la nivel local, nici la nivel naţional”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite