Natalia Gavriliţa: Depunem eforturi ca să menţinem preţul energiei electrice la un preţ rezonabil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gavrilita

Majorarea galopantă a preţurilor este o consecinţă a războiului din Ucraina şi a perturbării pieţei internaţionale a resurselor energetice. Republica Moldova este dependentă în proporţie de 100% de piaţa energetică externă, iar această dependenţă se reflectă în inflaţia record pe care o înregistrăm, a declarat premierul Natalia Gavriliţa în cadrul unei emisiuni la Radio Moldova.

Şefa executivului spune că printre soluţiile autorităţilor pentru a depăşi această perioadă de criză sunt majorarea veniturilor oamenilor, compensaţia parţială a tarifelor la gaz şi sancţionarea drastică a agenţilor economici care majorează nejustificat preţurile, transmite IPN.

Toate ţările lumii se confruntă cu fenomenul inflaţiei. Republica Moldova este însă mai vulnerabilă faţă de celelalte ţări întrucât diversificarea surselor energetice nu a fost o prioritate pentru fostele guvernări. „Vedem o inflaţie mare peste tot în lume. În SUA inflaţia a ajuns la 9%, ceea ce n-a mai fost de decenii bune. În Estonia inflaţia a depăşit 24%, dar noi avem dificultăţi şi din cauza structurii economiei noastre. În 30 de ani nu am reuşit să diversificăm accesul la resursele energetice şi avem formule care sunt legate de preţul de piaţă, iar din motive geopolitice cresc galopant preţurile la resursele energetice. Noi nu avem alte soluţii decât să compensăm oamenilor o parte din tarif şi să ajutăm agenţii economici să se adapteze noilor preţuri”, a spus Natalia Gavriliţa.

Statul va ajuta cetăţenii să facă faţă crizei prin compensarea facturii la gaz în funcţie de vulnerabilitatea energetică, prin sprijin la procurarea lemnelor de foc şi prin monitorizarea strictă a preţurilor la produselor alimentare. „Noi urmărim unde cresc preţurile şi le comparăm cu preţurile internaţionale ca să vedem dacă sunt comise abuzuri. Intervenim acolo unde este cazul. Am crescut semnificativ lista produselor sociale pentru care se aplică un adaos comercial limitat. În această listă intră deja şi legumele şi practic toate produsele din carne. Când agenţii economici pun un suprapreţ, intervine Serviciul Fiscal. Dar componenta care se regăseşte în preţul tuturor produselor sunt produsele energetice, electricitatea, combustibilul. Cred că cetăţenii au văzut cât efort depunem lunar ca să extindem contractele la energie electrică în aşa fel ca să nu avem creşteri de preţuri”, a mai spus Natalia Gavriliţa.

Potrivit ultimelor date prezentate de Biroul Naţional de Statistică, preţurile medii de consum în luna iunie, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, au crescut cu 31,8%, inclusiv la produse alimentare cu 34,3%. În Republica Moldova se atestă cea mai înaltă rată a inflaţiei din regiune.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite