Motoarele economiei moldovenești și-au redus turația

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valeriu Lazăr, ministrul Economiei
Valeriu Lazăr, ministrul Economiei

Ministerul Economiei a revizuit în scădere scenariul economic pentru 2012, prognozând o creştere a PIB-ului de 3,5-4%, faţă de 4,5%, cât estimase iniţial. Mai mult, şeful ministerului, vicepremierul Valeriu Lazăr, nu exclude posibilitatea unei ascensiuni şi mai mici a economiei, de doar 2,6%.

Ministrul Valeriu Lazăr ia în calcul şi o variantă optimistă, cu un avans de peste 5%.

„Cele mai mari riscuri nu vin din exterior, ci din interiorul ţării", a declarat Valeriu Lazăr. Potrivit ministrului, chiar dacă economia mai multor state din UE este în recesiune, acolo ajung peste 50% din exporturile moldoveneşti. Livrările spre unele ţări aflate în criză, precum Italia,chiar s-au majorat în 2011 cu peste 40%.

Vezi ce surprize au apărut în noul top al exportatorilor moldoveni

„Problema cea mare nu este că nu vom avea cerere pentru mărfurile noastre. Din contra, există şi e mare. Ne îngrijorează însă faptul că economia nu este gata să facă faţă solicitărilor de produse moldoveneşti", a precizat Valeriu Lazăr.

Oficialul a punctat şi principalele cauze ale unei astfel de situaţii: productivitate scăzută, infrastructură slab dezvoltată, bariere comerciale şi mai ales deficit de cadre calificate. Ultima, în opinia vicepremierului, creează dificultăţi la atragerea capitalurilor străine, or, investitorii se lovesc de problema asigurării cu forţă de muncă.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite