Moscova nu mai respectă deciziile CEDO. Numeroase cazuri din Transnistria rămân fără rezolvare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CEDO

Curtea Constituţională de la Moscova a hotărât că deciziile CEDO vor fi respectate parţial de Rusia. Conform acestei decizii, nici un tratat internaţional nu este mai important decât Constituţia Rusiei, astfel că deciziile Curţii Europene a Drepturilor Omului nu vor fi respectate decât în cazurile în care nu contrazic Constituţia de la Moscova.

Judecătorul Serghei Mavrin de la Curtea Constituţională a Rusiei a declarat azi că ”Toate deciziile CEDO vor fi respectate ţinând seama de supremaţia Constituţiei Rusiei. Cu titlu de excepţie, Rusia poate refuza îndeplinirea obligaţiilor în cazurile în care acest refuz est6e singura cale de a preveni încălcarea legii fundamentale”, transmite Russia Today.

Rusia ignoră CEDO

La sfârşitul anului 2013, Curtea Constituţională a Rusiei a decis că are dreptul să decidă asupra executării deciziilor CEDO considerate controversate. Decizia de azi extinde supremaţia Curţii Constituţionale de la Moscova asupra tribunalelor străine şi a tratatelor internaţionale stabilind prioritatea Constituţiei Rusiei.

Decizia de marţi a fost luată în urma unei interpelări venite de la un grup de deputaţi din Duma de Stat care au contestat mai multe legi prin care tribunalele şi agenţiile de stat ruse erau obligate să pună în aplicare deciziile CEDO, chiar dacă aceste decizii veneau în contradicţie cu Constituţia Rusiei.

Deciziile CEDO privind Republica Moldova, ignorate

La data de 19 octombrie 2012, Rusia a fost condamnată pentru violarea dreptului la educaţie a elevilor care învaţă în instituţiile cu predare în grafie latină din stânga Nistrului şi urma să achite prejudicii a câte 6.000 de euro tuturor celor 170 de reclamanţi şi 50.000 de euro cheltuieli de judecată, dar nu a plătit niciun ban până în prezent, transmite IPN. CEDO a condamnat Federaţia Rusă şi în alte cazuri de violare a drepturilor omului în regiunea transnistreană, pornind de la premiza că Republica Moldova nu-şi poate controla acea parte din teritoriu, iar Federaţia Rusă continuă să menţină în zonă contingente militare proprii, fără acceptul autorităţilor constituţionale ale ţării.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite