Moscova ignoră guvernarea de la Chişinău. Cu cine negociază Rosselhoznadzor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi Ministerul Agriculturii de la Chişinău s-a adresat în repetate rânduri autorităţilor de la Moscova privind anularea restricţiilor comerciale, adresări care au rămas fără răspuns, un lider politic a fost primit pentru a negocia despre embargourile la produsele moldoveneşti.

Potrivit unui comunicat al Rosselhoznadzor, iniţiativa deputatului socialist Igor Dodon de a avea o întrevedere cu experţii şi autorităţile de la Moscova a fost aceptată. Astfel, la întrunirea din capitala Rusiei au participat reprezentanţi ai Serviciului fitosanitar rus şi ai Ministerului rus al Agriculturii. 

„Dl. Dodon a anunţat despre dorinţa companiilor moldoveneşti de a livra produse vegetale în Rusia. Partea moldovenească a dat asigurări că este gata să controleze minuţios loturile de produse propuse pentru export pentru a îndeplini toate cerinţele fitosanitare ale Rusiei şi pentru a nu permite accesul producţiei ilegale din ţările care cad sub incidenţa sancţiunilor ruseşti, care poate ajunge pe teritoriul rusesc prin intermediul companiilor moldoveneşti”, se menţionează în comunicatul Rosselhoznadzor. 

Reprezentantul Serviciului fitosanitar rus Evgheni Nepoklonov a solicitat, în cadrul discuţiilor, să fie efectuat un control mai strict la producţiei, deoarece au fost înregistrate foarte multe cazuri de falsificare a documentelor pentru livrarea producţiei din ţările sancţionate de Moscova prin tranzitarea Republicii Moldova.

Autorităţile ruse i-au cerut lui Dodon prezentarea informaţiei privind situaţia fitosanitară din zonele unde sunt crescute produsele moldoveneşti care ar putea ajunge pe piaţa rusă şi să prezinte propuneri privind cantităţile acestor produse.

Menţionăm că Rusia a ridicat parţial embargoul la vinuri, fructe şi conserve în mare parte pentru companiile transnistrene şi cele din Găgăuzia, experţii calificând acest gest ca pe o încălcare a normelor internaţionale privind relaţiile comerciale dintre state.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite