Monica Macovei: "Nu există interes mai mare pentru Republica Moldova, decât semnarea celor trei acorduri"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vlad Filat s-a întâlnit cu vice-preşedinţele Parlamentului European Jacek Protasiewicz şi prepreşedintele Delegaţiei la Comisia parlamentară de cooperare UE-Republica Moldova, Monica Macovei.

Oficialii şi-au exprimat speranţa de semnarea cât mai curând a Acordului de eliminare a vizelor, Acordului de Asociere cu UE şi a Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv cu UE. Filat a declarat că discuţia purată a desemnat traiectoriile principale privind politica internă a Republicii Moldova. 

Vice-preşedintele Parlamentului European, Jacek Protasiewicz a subliniat că semnarea celor trei acorduri  înseamnă că ţara noastră este binevenită în UE. "Acest an este unul crucial pentru a aduce Moldova mai aproape de UE, dar se cere să avem parteneri pro-europeni în parlamentul Republicii Moldova. Suntem îngrijoraţi de criza politică care s-a produs în martie în Moldova. Aceste crize se întâmplă peste tot în ţările democratice, dar trebuie găsită o soluţie pentru a depăşi situaţia existentă. Este important să unim forţele politice în jurul unui scop strategic unic, adică integrarea europeană", a subliniat oficialul.

Europarlamentara Monica Macovei, preşedintele Delegaţiei la Comisia parlamentară co cooperare EU - Republica Moldova şi-a exprimat speranţa şi încrederea că un nou guvern pro-european va duce la semnarea celor trei acorduri. "Am venit cu mare drag şi grijă la Chişinău pentru că-mi pasă foarte mult de ce se întâmplă în Moldova. Ţara voastră este pe un drum foarte bun spre UE, este o campioană. Nu poate fi acceptat ca acest drum să se oprească. Am venit să vă spunem că ne pasă de ce se întâmplă şi trebuie să se formeze cât mai repede un guvern pro-european", şi-a exprimat speranţa europarlamentara.

Oficialii au mai menţionat că semnarea celor trei acorduri trebuie să se producă în acest an. "Sfatul şi cererea noastră către toţi politicienii este să pună interesul ţării deasupra intereselor de partid şi a celor personale. Politicienii adevăraţi asta fac în astfel de momente. Interesul ţării trebuie să fie pe primul loc, şi nu este un interes mai mare pentru Moldova acum, decât semnarea acestor trei acorduri", a declarat Monica Macovei.

Dacă nu în noiembrie - niciodată

Oficialii au mai menţionat că dacă acordurile nu vor fi semnate în noiembrie curent, există riscul ca acestea să nu mai fie semnate vreodată. "Întotdeauna există riscul ca ceea ce nu se întâmplă astăzi să nu se întâmple mâine. Pentru statele membre UE e greu de înţeles de ce nu se poate găsi o ieşire din criză, atunci când toţi politicienii ştiu că trebuie semnate aceste acorduri", a menţionat Monica Macovei.

"Cetăţenii moldoveni doresc o viaţă mai bună, doresc să trăiască într-o ţară democratică care le oferă drepturi, libertăţi şi bunăstare. Este o aşteptare firească a oricărui cetăţean, iar aceste aşteptări noi le putem oferi doar în urma integrării ţării noastre în UE unde este locul ei firesc", a spus Vlad Filat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite