Monica Babuc: Ministerul nu poate indica şcolilor cum să organizeze careul solemn

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Educaţiei nu îşi arogă nici dreptul, dar nici posibilitatea de a interzice sau a indica comunităţilor locale, colectivelor de părinţi şi elevi şi administraţiilor şcolilor cum să procedeze în cazul organizării careului solemn, a declarat ministrul Monica Babuc, ca răspuns la demersul unui grup de iniţiativă care cere interzicerea oficierii slujbelor religioase la careurile în şcolile publice, transmite IPN.

„Ministerul Educaţiei priveşte acest demers cu respect, pentru că este opinia unei părţi a cetăţenilor din Republica Moldova, totodată se conduce de prevederile constituţionale care despart biserica de stat şi declară învăţământul laic. Toate aceste lucruri ţin, în mare parte, de modul în care comunitatea locală şi colectivele părinteşti şi pedagogice decid de comun acord în fiecare caz aparte”, a mai spus Monica Babuc. Ministerul nu poate interveni în a interzice sau a impune prezenţa preoţilor la careuri, în contextul în care disciplina de religie se predă în 365 de şcoli ca disciplină opţională, iar peste 20 de mii de elevi beneficiază de acest cursuri care sunt susţinute la solicitarea părinţilor.

Un grup de iniţiativă civică a înregistrat pe 4 august o petiţie la Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării prin care solicită respectarea legislaţiei în vigoare privind laicitatea învăţământului de stat şi interzicerea oficierii slujbelor religioase la careurile şcolare. Într-o conferinţă de presă la IPN, Polina Ceastuhina, expert gender şi activistă pentru drepturile omului, a menţionat că ministerul ar trebui să emită un ordin prin care să fie reconfirmată laicitatea şi imparţialitatea instituţiilor de învăţământ de stat, iar aceasta să fie direcţionată către toate instituţiile. Potrivit activistei, prin oficierea slujbelor la careurile şcolare nu se încalcă doar principiul laicităţii în educaţie, dar şi principiul educaţiei incluzive prevăzute în Programul de Dezvoltare al Educaţiei în Republica Moldova pentru anii 2011-2020.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite