Moldovenii din diaspora sunt obligaţi să cumpere poliţa de asigurare de la CNAM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moldovenii stabiliţi în UE spun că nu au nevoie de poliţă medicală acasă
Moldovenii stabiliţi în UE spun că nu au nevoie de poliţă medicală acasă

Cei care lucrează în Europa sunt constrânşi să plătească asigurarea obligatorie emisă de Compania Naţională de Asigurări în Medicină, chiar dacă nu au nevoie de ea

Irina Culai, o tânără din Taraclia care din 2010 munceşte ca vânzătoare într-un magazin din Edinburgh, Marea Britanie, susţine că a primit acasă plicuri de la Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM), prin care i se cere să-şi facă asigurare de sănătate în ţară. „Patronul mi-a făcut asigurare aici. Când am nevoie mă duc la medicul de familie. Pentru ce să mai plătesc poliţă şi în Moldova, dacă nu mă folosesc de ea?“, se întrabă ea.

Tamara Titorov, o moldoveancă stabilită de 12 ani la Cuneo, în Italia, se află într-o situaţie similară. „Mama mea, care stă în Orhei, a primit pe numele meu şi pe cel al fiicei mele scrisori prin care ni s-a cerut să plătim asigurarea de sănătate. Costă 3.318 de lei pentru fiecare. Când plec acasă, nu stau mai mult de două săptămâni pe an. Nu sunt de acord să plătesc asigurare de sănătate în Moldova, pentru că nu am nevoie de serviciile medicale de-acolo“, susţine femeia.

Amenzi usturătoare

„Am auzit că am putea avea probleme la întoarcerea în ţară, din cauza asigurării de sănătate şi am întrebat lumea. Am înţeles că se achită o amendă pentru perioada cât nu am avut poliţă şi se vorbea de sume usturătoare“, mărturiseşte şi Ludmila Grîu, care din ianuarie 2011 lucrează la Milano ca îngrijitoare.

Potrivit Tatianei Nogailic, preşedintele Asociaţiei Moldovenilor din Italia AssoMoldave, majoritatea emigranţilor plecaţi la muncă în peninsula italică nu au acces la servicii de sănătate. „Aproape 58% din moldovencele care lucrează în Italia îngrijesc bătrâni şi sunt izolate, pentru că stăpânii le ţin închise, ca-n puşcărie. Ies în oraş doar joi după-amiază şi duminica. Ele nu citesc ziare, calculatoare nu au şi sunt cele mai speriate în privinţa asigurărilor medicale“, afirmă şefa asociaţiei.

Scutiri la plata primei de asigurare

De cealaltă parte, reprezentanţii CNAM au spus că obligativitatea încheierii unei asigurări medicale e valabilă numai pentru cetăţenii moldoveni care lucrează peste hotare, dar se află în ţară mai mult de jumătate de an.

„Nefiind în Uniunea Europeană, poliţa eliberată de noi e valabilă doar pe teritoriul Moldovei. Conform noilor prevederi ale legii, care intră în vigoare de la 1 iulie, cetăţenii care fac dovada aflării în ţară mai puţin 183 de zile într-un an vor fi scutiţi de achitarea primei de asigurare obligatorie. În funcţie de documentele prezentate, penalităţile de 0,1%, calculate pentru fiecare zi de întârziere pot fi anulate“, spune Lilia Onea, ofiţerul de presă al companiei.

Aceasta a adăugat că pentru scutire sunt necesare copii legalizate la notariat după permise de şedere, vize sau orice alt document care atestă că persoana respectivă e stabilită în străinătate.
 

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite