MoldovaGaz s-a răzgândit şi a solicitat o creştere mai mare a tarifelor la gaze naturale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
MoldovaGaz solicită majorarea tarifelor FOTO: Adevărul
MoldovaGaz solicită majorarea tarifelor FOTO: Adevărul

Reprezentanţii MoldovaGaz au anunţat astăzi, în cadrul şedinţei publice, că doresc ca majorarea tarifelor la gaze naturale să nu fie de 48% faţă de valoarea acutală, aşa cum solicitase în martie, dar de 51,7% .

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) desfăşoară acum şedinţa publică privind aprobarea cererii de majorare a tarifelor la gazele naturale. Potrivit reprezentanţilor MoldovaGaz, principalul motiv al solicitării privind majorarea tarifelor este deprecierea leului cu 62,2% faţă valoarea luată în calcul în anul 2011, când au fost revizuite ultima dată tarifele.

Şeful Secţiei planificare tarife din cadrul MoldovaGaz, Ilie Tutunaru, a declarat astăzi în cadrul şedinţei publice că pierderile financiare ale companiei au crescut din 2011, când au fost stabilite actualele tarifele la gazele naturale, de la 174 milioane de lei la 2 miliarde 330 milioane de lei. Şi datoriile faţă de Gazprom au crescut din cauza creşterii costurilor de achiziţie ca urmare a devalorizării leului. Astfel, aceste datorii în 2011 erau de 98 milioane 300 mii dolari, atunci în 2014 suma a constituit 128 milioane de dolari, iar în primul trimestru al acestui an – 74 miliarde de dolari. 

Potrivit lui Ilie Tutunaru, devierile financiare acumulate au constituit un miliard 963 milioane de lei, iar aceste sume trebuiesc incluse în tarif. Astfel, MoldovaGaz solicită majorarea tarifului mediu de la 5.688 lei pentru o mie de metri cubi la 8.597 de lei. Aceasta reprezintă o creştere de 51,7% şi nu de 48% cât era indicat în cererea depusă la ANRE în aprilie. Potrivit MoldovaGaz, devalorizarea leului a dus la necesitatea unei majorări cu 14,5% a tarifului. Acum au loc dezbateri publice privind cererea MoldovaGaz. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite