Moldova nu intenționează să-l repună pe Stoianoglo în funcția de procuror general după decizia CEDO favorabilă acestuia

0
Publicat:

Alexander Stoianoglo a spus că va contesta decretul președintelui țării, Maia Sandu, privind demiterea acestuia.

Alexander Stoianoglo. Foto: Arhiva Adevărul
Alexander Stoianoglo. Foto: Arhiva Adevărul

Verdictul Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO) privind ilegalitatea demiterii procurorului general al Republicii Moldova, Alexander Stoianoglo, nu obligă autoritățile să-l repună în această funcție, a declarat reprezentantul Guvernului Republicii Moldova la CEDO, Dmitri Obade.

"În prezent, avem o normă deja modificată, care prevede că dacă împotriva procurorului general se deschide un dosar penal, acesta este demis din funcție. Decizia CEDO nu se referă la repunerea în funcție a lui Stoianoglo. Înseamnă că practic suntem obligați la plată. către acesta a compensației specificate în hotărârea judecătorească”, a spus Obade într-un briefing.

La rândul său, Stoianoglo a spus că va contesta decretul președintelui țării, Maia Sandu, privind demiterea sa. El a recunoscut că litigiul va fi dificil, dar și-a exprimat încrederea că va putea fi câștigat. Marți mai devreme, CEDO a publicat o decizie în dosarul Stoianoglo, în care reține că demiterea sa din funcție a fost efectuată cu încălcări alelegislației . În plus, a fost privat de dreptul la un proces echitabil.

Stoianoglo a fost suspendat în octombrie 2021. Acuzații de abuz în serviciu, corupție și alte infracțiuni i-au fost aduse pe baza unor articole apărute în media în urmă cu zece ani. Acest lucru s-a întâmplat după un briefing la care a afirmat că Parchetul General intenționează să aducă în judecată pe toți membrii guvernului care au permis retragerea ilegală de fonduri din sistemul bancar în perioada 2014-2015. La acea vreme Sandu, care a fost ministru al Educației, era membru al guvernului.

Pentru a trece peste imunitatea procurorului general, Partidul de Acțiune și Solidaritate (PAS) din Republica Moldova a modificat legile. Stoianoglo nu admite acuzațiile la adresa sa și consideră cazul politic. El o acuză pe Sandu și PAS că au stabilit un control complet asupra justiției. Anterior, el a spus că șeful statului a cerut deschiderea dosarelor penale împotriva liderilor opoziției, inclusiv a fostului președinte Igor Dodon. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite