Moldova din stânga Nistrului, efemeritatea alegerilor ruseşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alegeri în Rusia FOTO EPA EFE
Alegeri în Rusia FOTO EPA EFE

Alegerile federale din Rusia care au avut loc la sfârşitul săptămânii trecute au reaprins dezbaterea asupra Transnistriei, determinând oficialii moldoveni să spună că „în pofida poziţiei exprimate în mod constant de autorităţile moldoveneşti, partea rusă a acţionat într-un mod care nu corespunde principiului suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi cadrului bilateral legal ”, relatează IPN, cu referinţă la Reporter UE.

Euroreporter îl citează pe profesorul în ştiinţe politice şi expert în spaţiul ex-sovietic, Armand Gosu, că alegerile pentru Duma Rusă desfăşurate pe teritoriul Moldovei reprezintă „incontestabil o încălcare a suveranităţii Republicii Moldova”. El spune că Moscova a negociat direct cu Tiraspolul (capitala spaţiului separatist din stânga Nistrului) deschiderea şi funcţionarea secţiilor de votare pe teritoriul republicii separatiste, ceea ce înseamnă că nu se recunoaşte suveranitatea şi integritatea teritorială a Moldovei”.

Pe lângă raioanele din stânga Nistrului, autorităţile ruse au deschis secţii de votare în Chişinău, capitala Moldovei, precum şi în oraşele Comrat şi Bălţi, obţinând cel mai mare număr de secţii de votare deschise de Rusia în afara graniţelor sale.

Sursa se referă şi la opinia lui Valeriu Pasa de la Comunitatea WatchDog.MD, care a declarat pentru Reporter UE că „nu pot numi ceea ce se întâmplă în Rusia ca fiind alegeri. Nu este altceva decât o farsă. Prin urmare, problema unui proces electoral sigur în Transnistria se încadrează în aceeaşi categorie.

„Pentru liderii separatişti, este important să-şi demonstreze loialitatea faţă de Kremlin oferind cât mai multe voturi pentru partidul lui Putin”, a declarat Gosu pentru Reporter UE. Comentând, în context, natura alegerilor din Rusia, expertul a relevat că „alegerile din Rusia nu sunt nici corecte şi nici nu reflectă voinţa electoratului”.

Alegerile de săptămâna trecută din Transnistria pentru Duma Rusă au fost pe larg folosite pentru a prezenta rolul decisiv al Rusiei privind „ajutorul şi sprijinul” pentru regiune. Realitatea, însă, prezintă o altă poveste despre ajutorul Rusiei, precum şi despre schimbul comercial cu unul din avant-poste-urile lumii ruse, una dintre cele mai sărace regiuni din Europa.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite