Mold-street: Chişinăul revine în „braţele energetice“ ale Moscovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Portalul de ştiri şi investigaţii Mold-street.com scrie că gigantul Inter RAO EES, care deţine Centrala Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan din regiunea transnistreană, a recâştigat dreptul de a asigura circa 70% din livrările de energie electrică în Moldova.

Mold-street notează că Chişinăul a modificat termenii acordului încheiat pe 31 martie cu grupul ucrainean DTEK Holding, care prevedea că doar furnizorul ucrainean va asigura necesarul de energie din import.

În urma acestei revizuiri a contractului, grupul DTEK va asigura 30% din achiziţiile externe de curent electric, iar restul 70% le va asigura Centrala de la Cuciurgan.

Despre o posibilă revenire a furnizorului de la Cuciurgan se vehicula de mult, doar că nimeni nu se avânta să spună când. Or, chestiunea respectivă se negocia în altă parte, decât Guvernul ţării..

Publicaţia precizează că luni, 5 iunie, nimeni din conducerea Direcţiei Generale Energetică a Ministerului Economiei nu a putut să le spună dacă se poartă negocieri cu Inter RAO EES şi cu Centrala de la Cuciurgan privind reluarea livrărilor de energie.

Cică despre negocieri ştia doar ministrul Economiei, care e la Minsk. Chiar şi conducerea ANRE nu este la curent cu revizuirea contractului.

Amintim că la începutul lunii aprilie, SA Energocom (100% - Guvernul) a semnat cu compania DTEK Trading din Ucraina un contract de furnizare a energiei electrice pentru perioada 1 aprilie 2017 – 31 martie 2018.

Ministerul Economiei nu a anunţat preţul de achiziţie, dar a declarat că Energocom va livra operatorilor reglementaţi energie la un preţ de 50,2 dolari pentru un MWh, care ce este cu două procente şi ceva mai mare decât cel vechi de 48,99 dolari pentru un MWh.

De notat că după ce pe 1 aprilie 2017, Republica Moldova a renunţat la achiziţiile de energie electrică de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, în favoarea importurilor de la compania DTEK Trading din Ucraina, situaţia din sistemul energetic al Moldovei s-a înrăutăţit brusc.

De vină sunt o serie de acţiuni de sabotaj puse în aplicare de autorităţile separatiste de la Tiraspol, supărate, probabil în legătură cu refuzul Chişinăului de a mai procura energie electrică din regiunea transnistreană, susţin specialiştii din domeniu, se menţionează în articolul publicat de mold-street.com.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite