Ministrul Veaceslav Negruţa, cercetat penal în cazul lui Pantelei Sandulachi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Veaceslav Negruţa este bănuit de procurori că ar fi încălcat legea în cazul trasferului despăgubirii-record lui Pantelei Sandulachi. Oamenii legii afirmă că ministrul Finanţelor are statut de bănuit.

UPDATE 15.00  „Ministerul Finanţelor a executat un titlu executoriu emis de Curtea de Apel Chişinău în 2012. Instituţia pe care o conduc a fost obligată să execute această hotărâre a instanţei. De fapt, şi eu, şi colegii mei suntem purtaţi prin instanţe pentru neexecutarea deciziilor de judecată. În acest caz ni se aduc învinuiri nefondate pentru executarea unei decizii de judecată“, a declarat ministrul Negruţă la o conferinţă de presă.

Totodată, ministrul susţine că nu are calitate de bănuit în acest dosar. „Conform normei procedurale, nu am avut o întrevedere la organele de urmărire penală. Am o citaţie pentru luna februarie. Nu am dreptul sa fac învinuiri asupra mass-media, însă este straniu că această comunicare cu Ministerul Finanţelor se face prin intremediul unei instituţii media“, a adăugat Negruţa.

Solicitat de „Adevărul“, procurorul Anticorupţie care se ocupă de caz, confirmă că Veaceslav Negruţa are calitatea procesuală de bănuit. „Procedura a fost respectată“, a spus Octavian Iachimovschi. 

Dosarul a fost intentat, după ce fostul membru PLDM, Pantelei Sandulachi a primit 400.000 euro, prejudiciul acordat de stat pentru tergiversarea unui dosar penal. Ministerul Finanţelor a achitat prejudiciul, chiar dacă decizia judecătorului nu era definitivă. După ce Sandulachi a primit banii, procuratura a atacat decizia la CSJ.

Ulterior, magistraţii Curţii Supreme de Justiţie au decis printr-o hotărâre irevocabilă, că fostului deputat Pantelei Sandulachi i se cuvine doar 1.000 de euro pentru prejudiciu moral, şi nu 400.000, cât a dispus Curtea de Apel Chişinău la începutul anului.

Ulterior, Ministerul Finanţelor a înştiinţat Procuratura că cei 400.000 de euro au fost încasaţi de Sandulachi, cu un titlu executoriu eliberat de către Curtea de Apel. „Corect ar fi ca acest titlu să fie eliberat doar după ce hotărârea devine irevocabilă. Există proceduri care vor permite să fie pus sechestru pe conturile lui. Urmează ca Ministerul Finanţelor să ia măsuri", a explicat atunci procurorul Oleg Gavriliţă.

Procurorul anticorupţie Ruslan Popov a declarat pentru Publika TV că Negruţa are statut de bănuit.

Pantelei Sandulachi a fost deputat în primul Parlament şi a condus o vreme Asociaţia „Parlamentul '90“, dar a fost demis de la conducerea organizaţiei şi exclus din PLDM, pentru câteva decflaraţii scandaloase.

Potrivit "Ziarului de Gardă", fostul deputat a returnat statului doar 5% din cele 6,2 milioane de lei pe care le datorează.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite