Ministrul de Externe Iurie Leancă, la Bucureşti: Republica Moldova mizează pe sprijinul continuu al României în realizarea agendei europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România susţine semnarea Acordului de Asociere între UE şi Republica Moldova, cu stabilirea unei perspective europene clare, se menţionează într-un comunicat de presă al Ministerului român de Externe, difuzat la finele vizitei de astăzi la Bucureşti a şefului diplomaţiei de la Chişinău.

Vicepremierul Iurie Leancă, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova a efectuat astăzi o vizită de lucru la Bucureşti, la invitaţia omologului său român Titus Corlăţean. La întrevederea bilaterală, cei doi oficiali au trecut revistă stadiul cooperării bilaterale şi au stabilit agenda de lucru pentru anul 2013.

Potrivit unui comunicat al MAE de la Bucureşti, miniştrii au examinat proiectele bilaterale concrete aflate în derulare, cu accent pe cooperarea energetică şi asistenţa tehnică şi financiară acordată de România Republicii Moldova. În acest sens, s-a convenit coordonarea eforturilor pentru punerea în aplicare, în termenii agreaţi, a proiectelor strategice de interconectare energetică, cu prioritate a gazoductului Iaşi-Ungheni.

Miniştrii au avut un schimb detaliat de opinii asupra modului de dezvoltare a dialogului politic circumscris Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, fiind convenit calendarul acţiunilor prioritare pentru anul în curs, la nivelul instituţiilor guvernamentale. „În ce ne priveşte, gândim deja relaţia cu Republica Moldova într-o logică de pre-aderare. Proiectul nostru comun de importanţă strategică este susţinerea drumului european al Chişinăului”, a declarat ministrul de Externe al României Ttus Corlăţean.

Partea română a reconfirmat sprijinul deplin pentru îndeplinirea obiectivelor strategice ale Republicii Moldova în relaţia cu Uniunea Europeană. În perspectiva summit-ului Parteneriatului Estic care va avea loc la Vilnius, în noiembrie 2013, România susţine semnarea Acordului de Asociere între UE şi Republica Moldova, cu stabilirea unei perspective europene clare, fiind discutate şi convenite în acest scop măsurile şi demersurile concrete în plan politico-diplomatic necesare. Miniştrii au discutat amănunţit, în acelaşi timp, cu privire la posibilităţile concrete de sprijin tehnic pentru parcurgerea cu succes, de către autorităţile de la Chişinău, a fazei a doua a Planului de acţiune UE-Republica Moldova privind liberalizarea vizelor.

Potrivit MAEIE de la Chişinău, având în vedere rolul activ al României de susţinere a procesului de extindere a UE şi sprijinirea constantă a parcursului european al Republicii Moldova, a fost solicitată asistenţa României în transferul expertizei în domeniile conexe negocierilor noastre actuale cu UE. În context, vicepremierul moldovean Iurie Leancă a specificat că Republica Moldova mizează pe sprijinul continuu al României în realizarea agendei europene a ţării noastre, cu precădere în perspectiva summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius.

De asemenea, părţile au convenit asupra organizării următoarei reuniuni a Comisiei Mixte interguvernamentale pentru integrare europeană, care se va desfăşura la Chişinău în anul curent, precum şi a reuniunii Comisiei Interparlamentare pentru Integrare Europeană, care va fi găzduită la Bucureşti, în primul semestru al anului curent.

Totodată, s-a discutat organizarea, la Bruxelles, în primăvara anului în curs,  a reuniunii Grupului informal de sprijin, la nivelul statelor UE,  a acţiunii europene a Republicii Moldova, co-prezidat de România şi Franţa, în cadrul Preşedinţiei irlandeze în exerciţiu a UE. Aceste mecanisme au un rol important pentru avansarea într-o logică de pre-aderare a ţării noastre la UE, se menţionează în comunicatul MAEIE de la Chişinău.

În cadrul discuţiilor au fost abordate, de asemenea, perspectivele procesului de negociere în cadrul formatului “5+2” privind reglementarea problemei transnistrene. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite