Vlad Filat: 2013 este un an de răscruce pentru cursul european al Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Continuarea procesului de integrare europeană a Republicii Moldova şi reglementarea conflictului transnistrean sunt priorităţile guvernului de la Chişinău pentru anul 2013,  a menţionat premierul Vlad Filat într-un discurs prezentat la Academia de Studii Economice din Moldova.

În luarea sa de cuvânt, prim-ministrul a menţionat că anul 2013 este un an de răscruce, în care urmează să fie asigurată continuitatea progreselor înregistrate de Guvern în ultimii trei ani, prin întreprinderea unor paşi eficienţi şi ireversibili pentru consolidarea cursului european al Republicii Moldova.

Nu ne va fi uşor

Totodată, Premierul a recunoscut că procesul de edificare a unui stat modern, european şi democratic nu va fi uşor, iar provocările cele mai mari ţin de responsabilitatea clasei politice actuale, atît a celei de la guvernare, cât şi a celei din opoziţie.

”În 2013 toţi vor trebui să renunţe la egoismul politic şi la interesele înguste de partid, pentru a lucra cu toţii împreună pentru viitorul acestei ţări. Totuşi, sînt optimist, fiindcă astăzi avem o societate din ce în ce mai activă, mai critică şi mai deschisă şi pentru că avem mulţi concetăţeni, care cu munca şi hărnicia lor asiduă au reuşit în viaţă. Sînt optimist pentru că cred în viitorul nostru comun”, a spus şeful Executivului.

Prim-ministrul a subliniat că, pentru ca cetăţenii ţării să aibă un viitor sigur, statul trebuie să asigure câteva lucruri fundamentale, şi anume, în primul rînd, nişte instituţii democratice şi eficiente, supremaţia legii şi lupta cu corupţia; un mediu de afaceri atractiv; un sistem educaţional adecvat, cu şcoli şi universităţi care pregătesc copiii pentru o viaţă profesională de succes.

”Miza fundamentală pentru noi ca societate este să construim o ţară din care cetăţenii noştri nu vor să plece. Iar cei care au plecat - să revină pentru că le putem oferi locuri de muncă, securitate, şcoli şi universităţi bune, şi pensii decente”, a mai spus Vlad Filat.

Premierul a menţionat că în cei 3 ani de guvernare Guvernul, pe care l-a condus, a reuşit să stabilizeze această situaţie dezastruoasă pentru economie, dar mai important e faptul că RM a înregistrat o creştere a PIB-ului cu 14,4 la sută, de la 59 miliarde de lei, la 76 miliarde lei, un astfel de rezultat plasînd Moldova printre ţările europene cu cea mai mare creştere economică.

Priorităţile Guvernului

În context, Premierul a ţinut să sublinieze că prioritatea absolută a Guvernului pe viitor trebuie să fie economia, şi anume crearea locurilor de muncă şi creşterea calităţii vieţii fiecărui cetăţean. Totodată, Prim-ministrul a menţionat că o altă prioritate a Guvernului rămîne să fie politica externă, subliniind că multe din realizările obţinute la acest capitol se datorează atît viziunii RM de politică externă, cît şi sprijinului primit de la partenerii externi.

Premierul a menţionat că, în 2009 Moldova era în totală izolare internaţională, iar  Guvernarea de atunci nu era un partener acceptabil şi credibil nici în Vest, nici în Est, însă în ultimii trei ani RM s-a plasat ferm pe harta Europei.

”Gradul de atenţie, dar mai ales sprijinul direct oferit Moldovei a fost fără precedent. Vizita Cancelarului German, Angela Merkel, al Preşedintelui Comisiei Europene, Jose-Manuel Barroso, dar şi al Vice-preşedintelui american Joseph Biden sunt doar cîteva din exemplele de vizite la nivel înalt în Moldova”, a spus premierul.

Vlad Filat a subliniat că politica externă, ca şi oricare alt domeniu de guvernare, este un instrument prin care se încearcă îmbunătăţirea vieţii cetăţenilor, iar graţie acestei activităţi, Guvernul a reuşit să obţină granturi de sute de milioane care sînt investite în drumuri, spitale, şcoli, universităţi, dar şi compensaţii sociale.

Prim-ministrul a declarat că prin politica externă promovată, Guvernul tinde să atingă nişte obiective fundamentale, printre care finalizarea implementării condiţiilor necesare pentru liberalizarea vizelor cu UE şi finalizarea negocierilor cu Uniunea Europeană privind Acordul de Asociere şi crearea unei Zone de Liber Schimb, semnarea cărora este aşteptată în toamna anului curent, în cadrul  summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius.

”Vrem să ne integrăm în UE pentru că vrem să avem o ţară europeană, cu instituţii europene, cu poliţie europeană, cu spitale, drumuri şi universităţi europene. Numai aşa putem fi siguri de un viitor mai bun pentru noi şi copiii noştri”, a spus Vlad FILAT.

Totodată, Premierul a menţionat că în vederea edificării unei Moldove europene, e necesar să avem relaţii politice şi comerciale bune cu toţi jucătorii importanţi din regiune, precizînd că Guvernul va depune eforturi constante să dezvolte, în continuare, relaţiile cu România, Ucraina şi Rusia. În cadrul discursului, Şeful Executivului a evidenţiat drept o prioritate de frunte reîntregirea ţării şi soluţionarea conflictului transnistrean, ca fiind un obiectiv vital şi necesar pentru securitatea RM şi stabilitate în regiune. Prim-ministrul a menţionat că, pentru a realiza o cale eficientă de reintegrare, este necesar un dialog constant şi ferm, dar şi compromisuri pentru care RM trebuie să fie gata.Vlad FILAT a menţionat şi alte priorităţi guvernamentale pe anul 2013, precum modernizarea domeniilor: justiţiei, transportului şi infrastructurii, educaţiei, sănătăţii publice, protecţiei sociale.

Reforma justiţiei

Referindu-se la justiţie, Vlad FILAT a menţionat că o societate modernă nu poate exista fără un stat de drept, iar un mediu de afaceri atractiv poate exista numai acolo unde domneşte legea, şi nu interesele de clan, corupţia, monopolurile şi înţelegerile de culise, precizînd că este absolut necesară o curăţenie în sistemul nostru judecătoresc, în procuratură şi în poliţie.

Prim-ministrul a ţinut să menţioneze că în cei trei ani de guvernare a fost iniţiat un proces complex al reformei justiţiei, deoarece disfuncţionalităţile din sistemul judiciar afectează şi mediul de afaceri, şi situaţia criminogenă, şi funcţionalitatea statului.

”În 2013 urmează să continuăm reforma sistemului judecătoresc, dar reforma justiţiei nu ţine numai de judecătorii, ci şi de procuratură care este un element central din sectorul justiţiei. Reforma procuraturii este una iminentă, deoarece această instituţie şi-a pierdut orice credibilitate”, a spus Vlad FILAT.

Premierul a menţionat despre dinamica schimbărilor radicale care au loc în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, subliniind că rezultatele sînt deja vizibile, fiind constatată o reducere a numărului infracţiunilor excepţional de grave şi grave, în special a omorurilor, tîlhăriilor şi jafurilor. Totodată, Prim-ministrul a menţionat că în anul curent va fi finalizată restructurarea şi demilitarizarea aparatului MAI, va fi creat Inspectoratul General de Poliţie şi Inspectoratul Naţional de Patrulare.

Protecţie socială

Prim-ministrul a menţionat că Guvernul în continuare va investi activ în infrastructură, accentuînd că, din 2009 pană în 2013, Fondul Rutier a fost majorat de 5 ori, de la 240 de milioane de lei la 1 miliard 245 milioane de lei, iar în următorii doi ani vor fi date în exploatare cîteva apeducte magistrale care vor asigura cu apa potabilă un milion de cetăţeni în mai multe raioane, inclusiv: Bălti, Sîngerei, Nisporeni, Făleşti şi Leova.

Vlad FILAT a mai menţionat, în cadrul discursului său, că cele mai multe eforturi de a îmbunătăţi viaţa cetăţenilor se fac prin investiţiile în protecţia socială, educaţie, cultură, mediu şi medicină, iar toate activităţile Guvernului în vederea modernizării acestor sectoare depind de colectarea impozitelor.

Premierul a subliniat că întreaga societate trebuie să înţeleagă că de responsabilitatea fiscală depind pensiile, ajutoarele pentru cei vulnerabili, dar şi investiţiile în viitorul nostru, în educaţie. În context, Vlad FILAT a menţionat că, în 2013 modernizarea educaţiei va continua prin implementarea  Strategiei de dezvoltare a educaţiei pînă în anul 2020, care va  clarifica traseul de dezvoltare a educaţiei în următorii 8 ani, precum şi prin  iniţierea proiectelor de reabilitare a 94 şcoli de circumscripţie din ţară.

Referindu-se la medicină, Vlad FILAT a menţionat că vor fi construite şi renovate încă 35 de centre de sănătate în ţară, şi va fi dat în exploatare un nou bloc chirurgical, din cadrul Spitalului Clinic Republican, care va fi dotat cu cele mai performante tehnologii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite