Ministerul Sănătăţii reacţionează: medicamentele de pe piaţa noastră sunt calitative

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorităţile susţin că medicamentele noastre sunt inofensive FOTO Adevărul
Autorităţile susţin că medicamentele noastre sunt inofensive FOTO Adevărul

Medicamentele din Republica Moldova sunt inofensive şi nu prezintă niciun pericol pentru sănătatea consumatorilor. Este replica Ministerului Sănătăţii în cazul unui dosar penal deschis de Procuratura Anticorupţie, la sesizarea deputatului PL, Gheorghe Brega.


Deputatul Gheorghe Brega a sesizat Procuratura Anticorupţie după ce mai mulţi agenţi economici ar fi înregistrat medicamente generice produse în ţara noastră fără testul de bioechivalenţă(studiu care demonstrează că medicamentul generic are aceeaşi compoziţie calitativă şi cantitativă de substanţe active şi aceeaşi formă farmaceutică ca şi medicamentul original).

„La licitaţiile publice, au fost admişi agenţi economici cu medicamente generice ce nu deţineau documente confirmative care ar fi demonstrat prin studii de biodisponibilitate bioechivalenţa cu medicamentul de referinţă. E foarte important de efectuat bioechivalenţa. Suntem, probabil, singura ţară din lumea civilizată care nu face asta“, afirma deputatul Brega, citat de zdg.md.

„Bioechivalenţa nu este unicul test care determină eficacitatea medicamentului şi reieşind din aceasta, nu toate medicamentele plasate pe piaţa farmaceutică trebuie să fie supuse studiului de bioechivalenţă. Medicamentele autohtone produse non-GMP(conform Bunelor Practici de Fabricare) sunt supuse obligatioriu controlului de stat al calităţii care prevede şi testul de dizolvare, ce este un test adecvat de biodisponibilitate, oficializat în toate Farmacopeile“, se menţionează într-un comunicat al ministerului.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite