Ministerul Economiei tot mai optimist privind evoluţia economiei Republicii Moldova în anul curent

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit noilor prognoze, industria va creşte în anul curent cu 7,5%, agricultura cu 5%, iar PIB-ul va avansa cu circa 5%. Ministerul Economiei anunţă că a revizuit prognoza indicatorilor macroeconomici pentru anii 2011-2014, elaborată în luna februarie curent.

Astfel, luând în considerare tendinţele de dezvoltare a sectorului agrar şi condiţiile climaterice favorabile în primele 3 luni ale anului curent, a fost revizuită prognoza creşterii volumului producţiei agricole pentru anii 2011-2012, respectiv, de la 2% şi 3% până la 5% şi 3,5%.Pentru anii 2013-2014 se prevede creşterea volumului producţiei agricole cu 3% şi 2,5%, respectiv. De asemenea, se estimează o rată anuală de creştere a producţiei industriale, în termeni reali, până la nivelul de 7,5% pentru anul 2011, câte 7% pentru anii 2012 şi 2013 şi 6,5% pentru anul 2014.
Potrivit prognozelor în anul 2011, PIB-ul va creşte cu 5% până la 82,1 miliarde de dolari, sau circa 7 miliarde de dolari, la cursul mediu de schimb estimat de specialiştii ministerului.

La estimarea indicatorilor macroeconomici s-a luat în consideraţie redresarea economiei mondiale şi ascensiunea economică în ţările - parteneri comerciali ai Republicii Moldova, care vor contribui la îmbunătăţirea condiţiilor de dezvoltare economică a ţării.
Totodată, restabilirea cererii externe va influenţa pozitiv la creşterea exporturilor şi, respectiv, dezvoltarea sectorului real.
Potrivit specialiştilor ministerului Economiei, un alt factor important este şi restabilirea cererii interne, inclusiv şi datorită creşterii fluxului remitenţelor de peste hotarele ţării, ce va condiţiona, la fel, dezvoltarea sectorului real.
Experţii independenţi sunt însă mai sceptici în privinţa perspectivelor economiei moldoveneşti.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite