Minibus, maxihaos

0
0
Şoferii de maxi-taxi continuă şi astăzi greva începută de marţi Foto: Tudor Iovu
Şoferii de maxi-taxi continuă şi astăzi greva începută de marţi Foto: Tudor Iovu

Zeci de şoferi de microbuze de pe rutele urbane din Chişinău au intrat de două zile în grevă, după ce au fost amendaţi de către poliţişti pentru riscurile la care expun pasagerii. Conducătorii de maxi-taxi argumentează că nu-şi pot echipa maşinile deoarece de ani de zile lucrează în pierdere. Cei care au de suferit sunt, însă, chişinăuienii.

Conducătorii de maxi-taxi sunt nemulţumiţi de controale, ca urmare a accidentelor din ultima săptămână soldate cu un mort şi zeci de răniţi.

Marţi au intrat în grevă şoferii de pe rutele 155 şi 120. Le-au reluat ieri, lor alăturându-se şi alţii de pe rutele 105, 166, 140, 123, 190, 192, 101 şi 191. Administratorul rutei de microbuz 155, Afanasie Smochin, a declarat că nu el este iniţiatorul grevei, ci şoferii, care refuză să iasă pe traseu din cauza presiunilor tot mai mari din partea poliţiei, dar şi a tarifului mic pentru călătorie.

Ieri, la orele amiezii, vreo 40 de şoferi de pe şase linii de maxi-taxi din staţia terminus de la Megapolis au refuzat să mai iasă pe rută, în timp ce lângă ei patrulau în permanenţă două echipaje de poliţie. „Am refuzat pasageri tocmai ca să nu fiu tras pe dreapta de poliţie. Nimeni nu vine să discute cu noi, în afară de jurnalişti. Oamenii aşteaptă să vină maşina şi să-i ducă unde au nevoie. Sper că într-o zi se vor revolta şi problema va fi totuşi soluţionată de conducerea Primăriei. Trebuie să fie pedepsiţi cei care sunt implicaţi în accidente, dar nu toţi şoferii să purtăm răspunderea pentru unul singur care încalcă regulamentul rutier“, a declarat Sergiu Maleţchi, şofer de microbuz pe ruta 191.

„Problema cu tariful nu e azi, de ieri“

„Suntem pedepsiţi pentru că luăm călători în picioare. Dar suntem nevoiţi să facem asta, pentru că biletele sunt foarte ieftine şi nu ne ajung banii pentru combustibil. Numai 80 de lei costă benzina pe un tur dus-întors“, se plânge şi Sergiu Racoveţ, un şofer de pe ruta 123.

„De la ora 7 au venit trei echipaje de la poliţia rutieră. Ne-au verificat actele, starea generală a maşinii şi a cauciucurilor. Primii care-au ieşit pe cursă erau filmaţi şi controlaţi din toate părţile“, ne-a mărturisit Tudor Chiriac, şofer de maxi-taxi de pe aceeaşi rută.

Ion Mămăligă, preşedintele Asociaţiei Transportatorilor Privaţi, a spus că nemulţumirea şoferilor a început marţi, după ce un şofer de pe ruta 155 a pornit din staţia terminus şi a fost flancat imediat de două maşini ale poliţiei. „Facem un demers la Poliţie şi la Primărie pentru a debloca această situaţie. Problema cu tariful nu e de azi, de ieri“, a declarat acesta.

Cum a început greva. Poziţia poliţiei

Poliţia Rutieră a început ieri-dimineaţă o razie în patru staţii terminus, verificând starea tehnică a maşinilor. Când au început oamenii legi a aplica amenzi, şoferii au decis pe loc că fac grevă, relatează Uliana Catan, ofiţer de presă al Inspectoratului Naţional de Patrulare, prezentă la faţa locului.

„Am început a verifica doar parametrii tehnici. Am luat primele maşini care urmau să pornească spre oraş. Erau reutilate fără autorizaţia poliţiei. Două dintre ele au rămas fără plăcuţe de înmatriculare Şoferii cunosc că maşinile lor sunt în neregulă, că reutilează bancheta din faţă, pentru a încăpea cât mai mulţi oameni în picioare. Aşa au decis să facă minigrevă“, povesteşte ofiţerul de presă.

În total, ieri au fost date 11 amenzi pentru reutilarea necorespunzătoare a maşinilor şi au fost întocmite cinci procese-verbale pentru defecţiunile sistemelor de semnalizare, de frânare şi de iluminare. Totodată, poliţiştii au găsit şi alte nereguli, printre care necuplarea centurii de siguranţă. Amenzile date au fost de 400 de lei şi câte trei puncte de penalizare.

Potrivit Ulianei Catan, controlul nu a fost planificat, dar e legat de accidentele rutiere dese din ultima vreme în care au fost implicaţi şoferii de microbuze. „În plus, am primit mai multe plângeri de la cetăţeni că şoferii sunt agresivi“, menţionează aceasta.

Rute suplimentare

„În legătură cu sistarea samovolnică a activităţii microbuzelor de pe ruta nr. 155 «str. Bucovinei – str. Mioriţa», Direcţia generală transport public şi căi de comunicaţie a Primăriei municipiului Chişinău a dispus operarea unor modificări în reţeaua transportului public“, anunţă Primăria. Astfel, a fost suplimentat numărul troleibuzelor de pe rutele nr. 13, 23 şi 24, cu 13 unităţi de transport. Itinerarul rutei de troleibuz nr. 24 a fost prelungit până în cartierul Telecentru. A fost suplimentat numărul autobuzelor de pe rutele nr. 5 şi nr. 23, cu şase unităţi de transport, iar traseul rutei a fost prelungit în sectorul Ciocana până la str. Bucovinei (centrul comercial Megapolis).

Edilii susţin că, dacă îşi vor sista activitatea şi şoferii de pe alte rute, Direcţia generală transport public şi căi de comunicaţie, la fel, va opera modificări în reţeaua transportului public, suplinind numărul troleibuzelor şi autobuzelor.

Călătorii au aşteptat în staţii

Pentru pasageri, însă, gâlceava dintre şoferii de microbuze şi autorităţi duce la minute pierdute, întârzieri şi neîncredere faţă de operatorii de maxi-taxi. „Am aşteptat timp de 15 minute un 191 şi nu vine nimic. Puteau măcar să anunţe că fac grevă. Nu-s de acord să scumpească biletele“, a spus Mihai Fordea, un antrenor de fitness, de 25 de ani, din sectorul Ciocana. „Îmi e convenabil să iau un maxi-taxi, pentru că e aici în faţa blocului. Sunt de-acord să plătesc şi 4 lei pe bilet, dar condiţiile de călătorie să fie mai bune“, a spus şi Ala Lupaşcu, de 32 de ani, vânzătoare.

Republica Moldova


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri