Minciunile ziariştilor ruşi despre războiul din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe lângă războiul direct care implică armată, armament şi tehnici convenţionale, Rusia duce, în paralel, şi un război informaţional împotriva Ucrainei, dar şi a occidentului în general. Acesta este unul destul de fin şi se desfăşoară atât prin intermediul mediei ruse, cât şi a celei internaţionale.

Astfel, pentru a face faţă acestui atac informaţional mai multe media ucrainene şi simpli voluntari au declanşat o campanie de deconspirare a minciunilor din propaganda rusească. Iată câteva cazuri descoperite de jurnaliştii şi voluntarii ucraineni.

Mercenarii americani de pe Wikipedia

Pe data de 28 ianuarie site-ul internaţional LiveLeak a publicat o ştire cu titlul ”Declaraţiile lui Poroşenko referitor la prezenţa trupelor ruse în Ucraina s-au dovedit a fi eronate”. Materialul susţine faptul că declaraţiile făcute de către liderul de la Kiev în timpul unui discurs susţinut la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveţia, conform căror Rusia şi-a infiltrat cu mult timp înainte militarii în ţara sa şi are mii de soldaţi bine înarmaţi la graniţa cu Ucraina, ar fi false. Articolul ignoră total un şir de fapte ce dovedesc prezenţa trupelor ruseşti în Ucraina şi inventează o poveste protrivit căreia Statele Unite i-au furnizat Ucrainei 400 de mercenari închiriaţi de către conducerea de la Kiev. Potrivit articolului, aceştia au fost angajaţi cu scopul de a lupta împotriva ”rebelilor” şi a ”protestatarilor anti-guvernamentali”. Mai mult ca atât, cea mai mare parte dintre ei şi-au schimbat poziţia şi au trecut de partea cealaltă, în rândurile separatiştilor.

Jurnaliştii şi activiştii ucraineni au deconspirat această poveste, demonstrând că istoria este un fals. Fotografia cu oamenii înarmaţi ataşată la articol, prezentată de LiveLeak drept dovadă a prezenţei angajaţilor companiei ”Academi” în Ucraina, este un fals. În realitate aceasta este o poză cu câţiva agenţi de securitate ai companiei ”GK Sierra Security”, făcută în anul 2010 în Afganistan unde aceştia desfăşurau o misiune de luptă, iar fotografia a fost copiată de LiveLeak de pe site-ul wikimedia.org, unde a fost postată pe data de 9 noiembrie 2010.

Tancurile cehe

Ştirea despre faptul că Cehia i-ar fi furnizat Ucrainei un lot de tancuri, însoţită de mai multe fotografii a fost răspândită recent pe internet. Acestă informaţie falsă a fost răspândită de media rusă dar şi media ucraineană a făcut acelaşi lucru după ce a muşcat momeala. Autorii acestor articole fac referire la site-ul ceh www.planes.cz care se ocupă cu monitorizarea şi fotografierea zborurilor şi aviaţiei de transport.  Site-ul a publicat câteva fotografii în care patru tancuri, care se presupun a fi de model T-72, sunt încărcate la bordul unui avion ucrainean An-225 ”Mria”. În versiunea sa la această ştire site-ul rusesc politnavigator.net menţionează că aceste tancuri ar avea ca destinaţie Ucraina iar acest lucru ar însemna implicarea directă a NATO în conflictul din această ţară.

Verificând acest caz, jurnaliştii şi activiştii ucraineni au stabilit că aceste fotografii sunt într-adevăr reale, dar nicăieri pe site nu se menţionează faptul că tancurile ar fi destinate armatei ucrainene. De fapt, într-o ştire difuzată la postului ceh ”Radio Praha” se menţionează:                Avionul cu capacitate de transport enormă, care există într-un singur exemplar în lume va transporta vehicule blindate ale companiei ”Czech Excalibur Army” din Cehia în Africa. În această săptămână aceasta rută va fi parcursă de două ori de către aeronava An-225 a companiei ucrainene ”Antonov Airlines. În total, în Africa vor fi transportate 16 vehicule blindate potrivit lui Andrey Czirtek, reprezentantul companiei ” Czech Excalibur Army”. Această informaţie este confirmată şi de site-ul flightradar24.com.

Jurnaliştii ucraineni au efectuat mai multe verificări referitoare la compania Czech Excalibur Army. Ei au stabilit că această companie a fost creată în anul 1995 şi este specializată în repararea, modernizarea şi revânzarea echipamentelor militare sovietice şi alte echipamente militare vechi de producţie est-europeană. În 2014, cu scopul de repareare şi revânzare, compania a cumpărat 58 de tancuri de model T-72A scoase din uz din armata Ungariei. La rândul lor, aceste tancuri fac parte dintr-un lot de o sută de tancuri de acelaşi model cumpărate de către guvernul Ungar din Belarus în anul 1996.

Teleportarea filmărilor

În timpul unui buletin de ştiri din data de 26 ianuarie, postul de televiziune rusesc NTV a arătat un reportaj video în care se vorbeşte despre un atac cu artilerie asupra oraşului Doneţk efectuat de soldaţii ucraineni.

În deschiderea ştirii prezentatorii TV spun că ”situaţia în sud-estul Ucrainei rămâne a fi una destul de dramatică. Miliţiile antiguvernamentale spun că în localitatea Avdeevka aflată la nord de Doneţk soldaţii ucraineni au adus în jur de 30 de tancuri şi le-au interzis, totodată, localnicilor să părăsească localitatea. În permanenţă vin rapoarte despre bombardamente neîntrerupte asupra capitalei regiunii Donbass. Pradă artileriei au căzut câteva sectoare din oraş şi una dintre cele mai mari mine de cărbune”. Între timp, pentru dramatizarea situaţiei sunt arătate imagini cu clădiri dărâmate şi incendii.

Jurnaliştii şi activiştii ucraineni care urmăresc în permanenţă şi îndeaproape războiul care se desfăşoară al ei în ţară şi-au dat seama imediat despre falsul folosit de televiziunea rusă. Aceştia au dezvăluit faptul că imaginile prezentate nu sunt din Doneţk, ci din timpul atacului asupra oraşului Mariupol efectuat de teroriştii ruşi pe data de 24 ianuarie.

În acest sens ei au prezentat un şir de imagini de amator din timpul acelui atac surprinse de locuitorii din Mariupol care s-au aflat în acel moment la faţa locului, dar şi imagini filmate de postul Europa Liberă la scurt timp după bombardament. În înregistările video se văd clar locuri din oraşul Mariupol, recunoscute în comentarii pe internet de localnicii de acolo şi demonstrate cu imagini mai vechi de activiştii ucraineni.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite