Milionarul Vaja Jhashi a monopolizat piaţa uleiului din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Terminalul de grâne din portul Giurgiuleşti, o altă investiţie a TransOil Group
Terminalul de grâne din portul Giurgiuleşti, o altă investiţie a TransOil Group

Întreprinderea Floarea Soarelui din Bălţi, cel mai mare producător de ulei din Moldova, a fost preluată de către TransOil Group. Grupul, controlat de milionarul Vaja Jhashi, mai deţine două fabrici mari, şapte elevatoare, zeci de mii de hectare de teren agricol şi terminalul de cereale de la Giurgiuleşti.

Tranzacţia de preluare a fost realizată încă în iunie, când două firme offshore din Cipru, Amableus Limited şi Trezeme Limited, au cumpărat 49,76% şi, respectiv, 34,46% din acţiunile companiei Floarea Soarelui. Cel mai probabil, pachetul a fost achiziţionat de la WJ Group.

Ruşii au cumpărat cea mai mare întreprindere alimentară din Republica Moldova

Deşi atunci nu s-a anunţat nimic public, din luna octombrie se vorbea că în spatele tranzaţiei ar fi grupul TransOil, controlat de milionarul Vaja Jashi. Confirmarea a venit de la ambasadorul SUA în Republica Moldova, William Henry Moser, care anunţă într-un interviu pentru „Logos-press" că TransOil Group a cumpărat recent compania Floarea Soarelui.

Poziţie dominantă pe piaţa uleiului şi a cerealelor

În urma acestei afaceri, TransOil Group a ajuns monopolist pe pieţa uleiului din Moldova. Or, pe lângă Floarea Soarelui, grupul mai deţine fabrica de ulei din Tighina şi fabrica de ulei din Ciadâr Lunga. TransOil îi aparţin, de asemenea, depozite de cereale de circa 400.000 de tone metrice, Terminalul de cereale de la Giurgiuleşti, cu o capacitate de 50,000 de tone, cel mai mare și mai modern punct de export al grânelor, de pe Dunăre, câteva zeci de mii de hectare de teren agricol, fermă de porcine etc.

TransOil Group a fost fondat în 1997, de omul de afaceri american James E. Kelley. Acesta a început să investească în Moldova după câștigarea unui tender, organizat de Guvern, prin care a achiziţionat elevatorul din Căușeni.

Vaja Jhashi a preluat postul de președinte al TransOil Group în 2004. Ulterior, a întrunit toate activele companiei în Visions Holding SA și a relocat sediul din SUA în Geneva, Elveţia.
În afară de Republica Moldova, grupul are afaceri prospere în Rusia și Kazahstan.

Cine este Vaja Jhashi

Preşedinte al „Trans Oil Group" din Moldova
Unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri.
Studii MBA la Indiana University

Membru al Consiliului de Administrare al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri, condusă de Vlad Plahotniuc, prim-vicepreşedintele Parlamentului. Acţionar la Universalbank şi membru al consiliului de administraţie al Victoriabank. Campion mondial de Kickboxing.


Ce-a mai rămas după atacurile raider din Republica Moldova: multe întrebări şi coincidenţe

KICKBOXING/ Moldova are campioni „inediți" la Mondiale

„Floarea Soarelui", cea mai mare întreprindere alimentară din Republica Moldova, a fost scoasă la vânzare

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite