Mihail Saakaşvili: „Dacă Ucraina va reuşi ca ţară, tot ce a construit Putin în jurul său se va prăbuşi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihail Saakaşvili. FOTO Arhivă
Mihail Saakaşvili. FOTO Arhivă

Fostul preşedinte georgian, Mihail Saakaşvili, crede că Vladimir Putin nu respectă graniţele naţionale şi este gata sa le împingă pe toate fronturile. „În 2008, am făcut o predicţie că următoarea (după Georgia) va fi Ucraina, iar apoi va veni şi rândul statelor baltice”, a spus Saakaşvili în cadrul unui interviu pentru The Independent.

„Este imposibil ca ei sa nu înainteze mai departe spre ţările baltice, este imposibil ca ei sa nu se întoarca în Georgia şi Azerbaidjan. Putin este fixat pe testarea NATO. Toate acestea au devenit clare pentru mine în timpul conversaţiilor noastre lungi”, a declarat Saakaşvili, transmite paginaderusia.ro

„Putin mă întreba, preşedintele (Lituaniei) Adamkus chiar crede că două sau trei rable zburatoare ale NATO vor fi capabile sa-l apere?”. Fostul preşedinte georgian a reprodus afirmaţia lui Putin pe acest subiect: „Aceasta tehnică este ridicola. El crede într-adevăr că NATO va lupta pentru statele baltice?”.

Saakaşvili recomandă Letoniei, Lituaniei şi Estoniei de urgenţă sa creasca bugetul apărării. Potrivit lui Saakaşvili, Putin i-a declarat trei lucruri importante: „În primul rând, va face din Georgia un fel de Cipru de Nord. În al doilea rând, Ucraina nu este o ţară, ci un teritoriu. Şi în al treilea rând, este imposibil ca NATO să apere ţările baltice. Acestea trei lucruri el mi le-a spus înainte ca noi doi sa nu ne mai vorbim”, a mărturisit Mihail Saakaşvili.

El a mai declarat că „experimentul Odesa” şi ideile conexe, precum şi succesul său în calitate de preşedinte al Georgiei, îl fac nervos pe Putin. „Dacă vom schimba mecanismele economice fundamentale în aceasta regiune vorbitoare de limbă rusă, se oferă o şansă pentru eliminarea corupţiei şi se va submina întreaga naraţiune putinista. Putin a declarat că pentru a menţine ţările post-sovietice de la dezintegrare se poate folosi doar forţa brută. Odesa reformata şi prosperă va contrazice această teză. Ucraina, ca un întreg, iarasi îl îngrijoreaza pe Putin, a adaugat oficialul: „Dacă Ucraina va reuşi ca tara, tot ce a construit Putin în jurul sau se va prăbuşi”.

Întrebat pe cine consideră cei mai apropiaţi aliaţi ai preşedintelui rus, Saakaşvili a răspuns că în această categorie se încadrează toţi funcţionarii şi politicienii corupţi din Ucraina. „Aş spune că sunt toti funcţionarii corupţi, politicienii corupţi din Ucraina. Când vorbeşti cu poliţistul sau funcţionarul vamal corupt, de obicei se dovedeşte că el este foarte supărat pe americanii şi îi sustine pe rusi”, a declarat fostul preşedinte gerogian.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite