Mihai Ghimpu o face pe Maia Sandu „comunistă“ şi nu vrea camere la BAC

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Ghimpu, liderul PL. FOTO Arhivă
Mihai Ghimpu, liderul PL. FOTO Arhivă

„Indiferent dacă se va crea Alianţa pentru Integrare Europeană - 3 sau Alianţa pentru Uniunea Euroasiatică - 1, ministrul Educaţiei trebuie schimbat“, susţine liderului PL Mihai Ghimpu. Politicianul a făcut acuzaţii dure la adresa ministrului în exerciţiu al Educaţiei .

„Indiferent cu cine va face Alianţă PLDM, va fi Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) -3 sau Alianţa pentru Uniunea Euroasiatică (UEA) - 1, doamna Maia Sandu nu poate fi ministru al Educaţiei. Are gândire veche, comunistă şi pedepseşte funcţionarii după placul ei, nu după regulament“, a declarat Mihai Ghimpu în cadrul unei conferinţe.

Liberalii sunt nemulţumiţi de intenţia Ministerului Educaţiei de monitorizarea absolvenţilor în timpul examenelor cu camere de supraveghere. „Şi anul trecut noi am avut o poziţie faţă de modul în care au fost organizate examenele de bacalaureat. Chiar în Parlament, eu am criticat acţiunile CCCEC-ului pentru că au început să verifice fiecare elev cu detectorul. Am găsit vinovatul, copilul şi nu înţelegem că este foarte periculos să traumezi un copil de 18 ani. Nu orice copil rezistă psihologic ştiind că asupra lui stau camerele de luat vederi. Psihologic nu este corect. De unde să avem copii sănătoşi, cu carte, dacă noi batem în ei de la 18 ani?“, a spus indignat politicianul.

Astfel, Partidul Liberal a făcut o declaraţie privind organizarea examenele de Bacalaureat din 2013 prin care condamnă intenţia Ministerului Educaţiei de a concentra peste 28.000 de elevi în doar 100 de centre de BAC şi monitorizarea absolvenţilor cu camere video. „Ce stat suntem sau ce ministru avem, dacă băgăm 500 de elevi într-o sală sportivă ca să dea examenele? Noi mergem înainte sau înapoi?“, s-a mai întrebat Mihai Ghimpu.

Ministerul Educaţiei: Astfel se vor respecta regulile de desfăşurare a BAC-ului

Totodată, ieri Ministerul Educaţiei a emis un comunicat prin care a menţionat că folosirea echipamentului video în timpul examenelor de bacalaureat nu va intimida elevii şi nu le va încălca drepturile. Dimpotrivă, ei sunt convinşi că astfel se vor respecta regulile de desfăşurare a BAC-ului şi vor fi neutralizate tentativele de copiere. 

Pentru camerele de supraveghere ministerul a cheltuit mai mult de 7 milioane de lei în urma unei licitaţii publice. Sistemul video va fi centralizat, iar imaginile vor fi stocate şi păstrate timp de patru luni la Guvern.

Ministerul Educaţiei va colabora cu CNA şi Centrul Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter personal pentru a monitoriza elevii şi pentru a evalua corect candidaţii la examen. Amintim că înainte de startul pretestărilor pentru BAC, viceministrul educaţiei Igor Grosu a dat asigurări că elevii sârguincioşi şi cei care au învăţat în anii de liceu, nu vor fi stresaţi de camere şi nu vor trebui să se teamă.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite