Mihai Ghimpu, despre discursul Maiei Sandu de la tribuna ONU: Spre regretul nostru, Rusiei i-a plăcut cuvântarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu, la tribuna ONU
Maia Sandu, la tribuna ONU

Fostul lider al Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a criticat-o pe preşedinta Maia Sandu pentru discursul de la tribuna ONU. În opinia fostului deputat, şefa statului nu a deranjat deloc Federaţia Rusă, pentru că nu i-ar fi pomenit numele.

„I-a plăcut Rusiei (spre regretul nostru) şi cuvântarea Maiei Sandu, chiar dacă dânsa parcă a vorbit despre retragerea armatei şi armamentului de pe teritoriul nostru. Şi ştiţi, de ce i-a plăcut? Pentru că Preşedinta noastră în cuvântarea ei n-a nominalizat ţara, care trebuie să-şi retragă armata şi armamentul, adică conştient a omis sintagma Federaţia Rusă. Şi atunci spuneţi-mi vă rog, câţi dintre cei prezenţi în sala Adunării cunosc cărui stat aparţine armata care se află ilegal pe teritoriul nostru şi cine anume trebuie să şi-o retragă, când mulţi dintre membrii Adunării nici nu cunosc asemenea stat ca RM şi nici pe care parte a globului se află el?”, a scris Mihai Ghimpu pe Facebook.

Ghimpu consideră că Maia Sandu ar fi omis să pronunţe „Federaţia Rusă” când a vorbit despre retragerea trupelor ruse din Transnistria „nu din greşeală, tot conştient”.

„Maia Sandu a trecut cu vederea şi Rezoluţia ONU din 2018 privind retragerea trupelor militare de către Rusia de pe teritoriul Republicii Moldova. O altă chestiune uitată tot conştient de Maia Sandu este şi solicitarea din partea RM de a schimba “forţele pacificatoare ruse” în forţe pacificatoare internaţionale, de exemplu ale ONU. Iată în asemenea mod, stimaţi prieteni, Maia Sandu “apără” interesele RM, când vine vorba de interesul Federaţiei Ruse! Şi ce-i interesant, toţi analiştii politici ai RM (ai MS) se întrec în laude pentru cuvântarea ei de la tribuna ONU”, a adăugat Ghimpu.

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a ţinut un discurs miercuri, 22 septembrie, în cadrul celei de-a 76-a sesiune a Adunării Generale a Naţiunilor Unite, care a avut loc la New York. Şefa statului a vorbit despre patru provocări cu care se confruntă Moldova, printre care şi problema conflictului transnistrean.

Maia Sandu a afirmat „că poziţia noastră cu privire la retragerea completă şi necondiţionată a forţelor ruse rămâne neschimbată. Aceasta include îndepărtarea sau distrugerea muniţiilor din depozitele de la Cobasna, care reprezintă o ameninţare pentru securitatea şi mediul din regiune în ansamblu. Mizăm pe sprijinul comunităţii internaţionale în acest demers.”

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite