Marşul LGBT de la Chişinău a fost întrerupt de contramanifestanţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unii contramanifestanţi purtau măşti FOTO: Dan Guţu, IPN
Unii contramanifestanţi purtau măşti FOTO: Dan Guţu, IPN

Marşul comunităţii LGBT (homosexuali, gay, bisexuali, lesbiene) a fost întrerupt de zeci de persoane, care strigau şi încercau să atace participanţii la paradă. Printre contramanifestanţi au fost şi feţe bisericeşti şi persoane mascate, anunţă IPN.

Marşul a început pe bulevardul Grigore Vieru din Chişinău şi a durat numai o jumătate de oră, fiind întrerupt chiar dacă participanţii au fost înconjuraţi de sute de poliţişti echipaţi cu bastoane şi căşti, dar fără arme.

Angela Frolov, coordonator de programe din cadrul Centrului Genderdoc-M, care militează pentru drepturile LGBT, a declarat că mesajul acţiunii a fost de susţinere a unei atitudini tolerante faţă de comunitatea LGBT, asigurarea drepturilor omului pentru toţi cetăţenii, indiferent de orientarea sexuală şi identitatea de gen.

Directorul executiv al Centrului, Anastasia Danilov, a spus că marşul a fost organizat special de Ziua internaţională împotriva homofobiei şi transfobiei.

Raportorul special al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei privind drepturile persoanelor LGBT, politicianul polonez Robert Biedroń, a menţionat că şi în ţara sa persoanele LGBT au luptat pentru libertatea întrunirilor şi s-au confruntat cu contramanifestanţi care îi atacau cu pietre şi cocktailuri Molotov. „Dar noi am învins şi am căpătat dreptul la libera întrunire. Sunt sigur că şi aici, într-o zi, vom mărşălui în pace şi libertate“, a spus oficialul străin.

Coordonatorul-rezident al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Nicola Harrington-Buhay, a subliniat că persoanele LGBT au dreptul la libertatea întrunirilor: „Salutăm acest eveniment, care contribuie la o dezvoltare incluzivă, în care fiecare om poate trăi fără frică şi fără discriminare. O societatea este puternică atunci când oferă protecţie celor care au cel mai mult nevoie, atunci când drepturile celor vulnerabili sunt sprijinite şi respectate“.

La marş au fost prezenţi şi reprezentanţi ai misiunilor diplomatice din Republica Moldova.

După jumătate de oră de marş, participanţii au urcat într-un autocar şi au mers în altă zonă, în huiduielile şi strigătele homofobe ale contramanifestanţilor. De asemenea, în faţa scuarului Catedralei Mitropolitane, câţiva creştini ortodocşi şi preoţi s-au adunat în semn de nemulţumire faţă de marşul LGBT. Credincioşii care au ieşit în stradă au spus că homosexualii şi lesbienele nu pot fi acceptaţi în societate, deoarece încalcă valorile creştine.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite