Maia Sandu, premiată în SUA. Președintele moldovean a primit distincția ,,Madeleine K. Albright 2022”

0
Publicat:

În timpul vizitei în SUA, Maia Sandu a primit premiul pentru democrație ,,Madeleine K. Albright 2022” din partea Institutului Democrat Național. Președinta a a afirmat că distincția este pentru toți moldovenii care luptă pentru această valoare.

La Washington, Maia Sandu a primit premiul pentru democracție. FOTO: Presedinte.md
La Washington, Maia Sandu a primit premiul pentru democracție. FOTO: Presedinte.md

Liderul de la Chișinău a primit, în cadrul unui eveniment organizat la Washington, premiul pentru democrație ,,Madeleine K. Albright 2022”, oferit de Institutul Democrat Național.

Maia Sandu a mulțumit și a menționat că accepta acest premiu ,,în numele tuturor cetățenilor Republicii Moldova care luptă pentru democrație și libertate”. 

Și Volodimir Zelenski a fost premiat pentru angajamentul față de democrație

Premiul pentru democrație, care poartă numele fostei secretare de stat a Statelor Unite ale Americii, a mai fost decernat în 2022 președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski și prim-ministrului Lituaniei, Ingrida Šimonytė.

 „Madeleine K. Albright” pentru democrație este cea mai înalt premiu al Institutului Democrat Național care este oferit unei persoane sau organizații pentru „angajamentul față de democrație și drepturile omului”.

Institutul Democrat Național este o organizație neguvernamentală, cu parteneriate în întreaga lume, al cărei obiectiv este „consolidarea instituțiilor, proceselor, normelor și valorilor democratice” și „asigurarea unei vieți mai bune”. 

Maia Sandu, vizită în SUA

În perioada 5- 7 decembrie, Maia Sandu a întreprins o vizită în Statele Unite ale Americii, unde a avut întrevederi cu mai mulți oficiali, dar și a susținut un discurs în cadrul Conferinței Internaționale Anticorupție, declarând că Republica Moldova este supusă astăzi unui atac hibrid din partea Rusiei pentru că ,,a refuzat înţelegeri geopolitice tulburi".

,,Raportul privind Starea Globală a Democrației din acest an evidențiază Moldova drept „un punct luminos pentru democrație pe harta Europei”. Moldova se află în primele 25% de țări la capitolul guvernare reprezentativă, egalitate și drepturi sociale. Anul trecut, Moldova a urcat cu 49 de poziții în Indexul libertății presei, ajungând pe locul 40 în lume.Și noi plătim un preț mare pentru progresul nostru către o societate deschisă și liberă. Moldova este supusă astăzi unui atac hibrid din partea Rusiei pentru că a refuzat înțelegeri geopolitice tulburi, pentru că a făcut ferm și fără echivoc o alegere democratică, pro-europeană. Ca și în cazul Ucrainei, Rusia dorește să stopeze progresul nostru către o societate liberă. Chiar acum, grupuri corupte, susținute de Rusia, folosesc fondurile furate de la oamenii din Moldova pentru a submina eforturile noastre de reformă, a ne destabiliza instituțiile, a incita la violență și a răsturna un guvern pro-european ales democratic”, a spus șefa statului moldovean.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite