Maia Sandu, în urma atacurilor masive din Ucraina: Rusia continuă să aducă distrugere și moarte

0
Publicat:

Președinta Republicii Moldova condamnă cu vehemență aceste ,,acțiuni barbare, neprovocate, menită să aducă distrugere și moarte” ale Rusiei în Ucraina. Maia Sandu afirmă că bombardarea în plină iarnă este o crimă care trebuie pedepsită.

Maia Sandu condamnă bombardamentele ruse în plină iarnă în Ucraina. FOTO: Facebook.com/ Maia Sandu
Maia Sandu condamnă bombardamentele ruse în plină iarnă în Ucraina. FOTO: Facebook.com/ Maia Sandu

Maia Sandu a venit cu o reacție pe rețelele sociale, după ce armata rusă a lansat în dimineața zilei de joi o ploaie de rachete asupra Ucrainei. 

,,În timp ce o lume întreagă trăiește bucuria sărbătorilor de iarnă, Rusia continuă să aducă distrugere și moarte în Ucraina. Azi dimineață, forțele armatei ruse au lansat o nouă serie de atacuri cu rachete asupra Ucrainei - peste 100 de rachete, conform primelor estimări. S-au produs explozii în zonele rezidențiale din Kyiv, Harkiv, Lviv și alte orașe, fiind distruse clădiri și automobilele parcate în preajmă. Atacurile continuă și în aceste momente, punând în pericol viața oamenilor din localitățile țării vecine.Condamnăm cu vehemență aceste acțiuni barbare, neprovocate, menite să aducă distrugere și moarte. Bombardarea orașelor cu oameni pașnici și distrugerea infrastructurii care le asigură condițiile elementare de trai, în toiul iernii, este o crimă care nu trebuie să rămână nepedepsită”, a scris președinta Republicii Moldova pe pagina sa de Facebook.

Activitatea suspendată a punctelor de trecere moldo-ucrainene

Atacurile ruse au cauzat în prima parte a zilei de joi suspendarea activității punctelor de trecere moldo-ucrainene. În jur de 15 instituții situate în partea de nord a Republicii Moldova au fost închise preț de câteva zeci de minute pentru călători.

,,Poliția de Frontieră informează despre întreruperea programului de lucru în toate punctele de trecere a frontierei de pe sectorul moldo-ucrainean din nordul țării, din motive de securitate. Autoritățile de competență ucrainene nu permit trecerea frontierei de stat în contextul riscurilor de atac aerian din partea Federației Ruse asupra Ucrainei. Recomandăm participanților la trafic să aleagă, din timp, alte puncte de trecere din proximitate sau, în măsura posibilităților, să amâne deplasările în Ucraina până la ameliorarea situației”, au anunțat polițiștii de frontieră. 

Ministerul Apărării dezminte informațiile

Iar reprezentanții Ministerului Apărării au ținut să vină cu precizări și să dezmintă informațiile din mediul online, potrivit cărora, o rachetă a ajuns pe teritoriul Republicii Moldova.

,,În legătură cu informațiile apărute cu privire la o rachetă care s-ar fi îndreptat în direcția Republicii Moldova, în rezultatul bombardamentelor din Ucraina din această dimineață, comunicăm următoarele: Informațiile nu sunt confirmate de către sistemele de monitorizare a spațiului aerian al țării noastre”, au punctat specialiștii instituției.

Mai multe rachete rusești au ajuns și pe teritoriul Republicii Moldova

La începutul acestei luni, o rachetă a fost depistată în nordul țării vecine de polițiștii de frontieră, care au intensificat verificările, în contextul atacurilor de amploare ale armatei ruse în Ucraina. 

Iar în dimineaţa zilei de 31 octombrie, o rachetă a armatei ruse şi doborâtă de sistemul antiaerian ucrainean a căzut pe teritoriul localităţii Naslavcea, din raionul Ocnița. Tot în luna octombrie, trei rachete au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova. S-a întâmplat la fel, în contextul atacurilor aeriene rusești asupra mai multor oraşe din Ucraina. Ulterior, ambasadorului Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, a fost convocat de urgență la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. ,,Încălcarea spațiului nostru aerian național este complet inacceptabilă”, au informat atunci angajații MAEIE. 

Republica Moldova


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri