Maia Sandu confirmă că Rusia ar fi interesată să deschidă un aeroport la Ceadâr-Lunga: „Am fost avertizată despre discuţii şi anumite planuri”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu

Lidera PAS, Maia Sandu, susţine că atunci când deţinea funcţia de premier a fost avertizată de anumite instituţii ale statului despre intenţiile unor investitori din Federaţia Rusă de a investi în construcţia unui aeroport la sudul Republicii Moldova, în oraşul Ceadâr-Lunga din autonomia găgăuză.

„Nu este un zvon. Eu am fost avertizată despre discuţii şi anumite planuri. În situaţia actuală s-ar putea să ne pomenim cu un proiect finanţat de ruşi, pentru că Guvernul lui Dodon nu are bani şi aşa cum caută bani pentru investiii la Banca Euroasiatică sau la Moscova, ne-am putea pomeni cu un proiect investiţional care să fie controlat de altă ţară”, a declarat Maia Sandu la emisiunea „În Profunzime” de la ProTV Chişinău.

Maia Sandu susţine că atât timp cât dânsa se afla în fruntea Guvernului nu exista riscul ca Rusia să investească în construcţia unui aeroport în Moldova, pentru că Executivul nu ar fi permis acest lucru.

Amintim că activistul civic Vasile Sinigur a declarat joi, 21 noiembrie, că în UTA Găgăuzia, în 2020, va începe construcţia în secret a unui aeroport militar care va fi folosit de avioane militare ruseşti. Data dării în exploatare a acestuia va depinde de „cum vor veni banii din Rusia”. 

Başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a negat categoric această informaţie. Ea susţine că este vorba despre „o provocare geopolitică” la care autorităţile din autonomie nu trebuie să reacţioneze.

Preşedintele Igor Dodon a declarat că este imposibil ca în Republica Moldova să fie construit un aeroport militar. Şeful statului a calificat ca fiind aberante declaraţiile lansate în spaţiul public de activistul civic Vasile Sinigur, care susţine că în Găgăuzia se va construi, în secret, un aeroport pentru avioanele ruseşti.

Totuşi, Igor Dodon a anunţat că în 2020 ar putea fi deschise două aeroporturi internaţionale de pasageri. Preşedintele a afirmat că ar fi cazul ca să fie construit un aeroport la sudul ţării şi altul la nord. În opinia sa, acest lucru ar oferi posibilitatea mai multor companii avia de tip low-cost să intre pe piaţa moldovenească.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite