Mai mulţi chişinăuieni sunt speriaţi de un bloc nou construit sub balconul lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Construcţia este ridicată la o distanţă foarte mică de blocurile vecine Foto: Andrei Rizescu
Construcţia este ridicată la o distanţă foarte mică de blocurile vecine Foto: Andrei Rizescu

Mai mulţi locatari din sectorul Buiucani îi acuză pe funcţionarii de la Primăria Chişinău că trec cu vederea o construcţie ridicată la o distanţă periculos de mică de blocul lor.

Pentru că un spaţiu verde cât de mic dăunează grav intereselor comerciale ale firmelor de construcţii, pe şoseaua Balcani de la marginea sectorului Buiucani e pe cale să mai răsară un bloc, aproape lipit de alte două clădiri de locuinţe, înalte de câte zece etaje. Nemulţumiţi de apariţia şantierului, mai mulţi vecini au alertat autorităţile şi au acţionat firma de construcţii în judecată, însă, deocamdată, fără niciun efect. Oamenii susţin că noua construcţie e clădită la doar 30 de centimetri de blocurile lor şi va ocupa în totalitate fostul spaţiu verde din acel perimetru.

Locatarii din zonă mai spun că pentru fundaţie au fost săpaţi sute de metri cubi de pământ, dezvelind structura de rezistenţă a construcţiilor învecinate. „Problemele au început din mai 2013. Am numărat 13 camioane mari cu pământul de sub blocul nostru. Toată ziua se lucrează, iar muncitorii fac mult zgomot“, se plânge pensionara Svetlana Crupnea. „Din primăvară, de când a fost pus primul strat de ciment, a apărut o crăpătură de la primul la cel de-al patrulea etaj al blocului în care locuiesc. Chiar dacă vom reuşi să strângem bani pentru reparaţie, nu putem interveni acolo, fiindcă spaţiul dintre blocuri e foarte strâmt“, mărturiseşte şi Marina Oblisimov, care stă la etajul trei.

„În septembrie 2013 a fost săpată o groapă mai adâncă decât fundaţia noastră şi am reuşit să stopăm lucrările până la soluţionarea problemei. În loc să fie astupată înapoi cu pământ, groapa a fost acoperită sumar. Iarna trecută frigul a pătruns în subsol, au îngheţat ţevile de agent termic şi am avut de suferit cu toţii“, adaugă Liubovi Crupnaia.

Afacere dubioasă cu acte în regulă

Avocatul locatarilor de pe şoseaua Balcani 8, Roman Zadoinov, a declarat că, pentru terenul de 165 de metri pătraţi, beneficiarul construcţiei, Vitalie Druţă, ar fi plătit o sumă mult mai mică decât preţul pieţei şi că magistraţii de la Curtea de Apel au permis continuarea construcţiei. „Acest teren a fost achiziţionat cu 28.000 de lei, deşi preţul în zonă pentru un metru pătrat e de 1.500 de euro. Diferenţa de preţ bate la ochi“, a precizat apărătorul, dând de înţeles că, de fapt, acel spaţiu ar fi valorat peste 240.000 de lei.

Ajunşi la faţa locului am fost întâmpinaţi de Andrei Diftirenco. Bărbatul s-a recomandat drept reprezentant legal al lui Druţă şi ne-a interzis accesul pe şantierul unde, conform pancartei de pe gard, activează firmele de construcţii Dexconstruct şi Arh-Ricom. „Toate actele sunt legale, verificate de toate instanţele. Clădirea va avea demisol, parter, trei nivele şi mansardă şi va găzdui şase apartamente. Toţi proprietarii suntem de fapt prieteni şi ne-am propus să locuim împreună în aceeaşi clădire. Blocul va fi dat în folosinţă în mai 2015“, a spus acesta.

Când l-am întrebat dacă locatarii şi-au dat acordul ca în zonă să fie amenajat acest bloc, Diftirenco a spus nonşalant că n-are nevoie de încuviinţarea lor. „Dacă era proprietatea locatarilor, îi întrebam. Dar aşa, aprobarea de la administraţia publică locală e suficientă. Dacă Primăria spunea că nu avem voie, nici nu mai procuram terenul“, a mai declarat el. „Acolo este construit un bloc de locuinţe, iar terenul a fost obţinut prin licitaţie. A apărut, într-adevăr, o problemă între locatari şi proprietar. Pe 26 septembrie 2013 au fost sistate lucrările prin dispoziţia primarului Dorin Chirtoacă, până la aplanarea conflictului. Nu pot să vă spun care este distanţa minimă legală între două clădiri. Sunt cazuri unde acestea pot fi şi alipite“, a susţinut şi vicepretorul sectorului Buiucani, Vasile Mistreanu.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite