Mai multe localități din Republica Moldova, în beznă din cauza bombardamentelor ruse în Ucraina

0
0

Mai multe localități din Republica Moldova nu au curent ca urmare a bombardamentelor ruse asupra infrastructurii energetice din Ucraina, de marți. Ministrul Infrastructurii susține că se lucrează în vederea soluționării problemei.

Mai multe localități din Republica Moldova au rămas fără lumină FOTO Arhivă
Mai multe localități din Republica Moldova au rămas fără lumină FOTO Arhivă

UPDATE Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a anunțat că a fost reluata furizarea de energie. „Moldelectrica anunță că în majoritatea localităților a fost restabilită livrarea de energie electrică.  Agresiunea rusă împotriva Ucrainei afectează direct și țara noastră. Riscurile de deconectări a energiei electrice rămân înalte. Orice bombardament al Rusiei împotriva centralelor electrice ucrainene poate să ducă la repetarea situației de azi.  Vă îndemn să economisim în continuare și rămânem solidari!”.

---

Pana de curent a vizat mai multe localități și a avut loc după ce liniile electrice care asigură transportul de electricitate pentru Republica Moldova s-au deconectat din cauza bombardamente de marți ale armatei ruse în Ucraina, potrivit ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. 

,,Urmare a bombardamentului Rusiei împotriva sistemului energetic ucrainean din ultima oră, una din liniile electrice care asigură transportul de electricitate pentru țara noastră s-a deconectat în regim automat (descărcarea automată a sarcinii după frecvență). Acest fapt a dus la întreruperi masive de energie electrică în toată țara. Menționez că aceste linii nu au fost avariate, dar s-au deconectat automat ca și măsură de siguranță. Moldelectrica lucrează pentru restabilirea conectării la energia electrică.Voi reveni cu informații suplimentare în cel mai scurt timp”, a scris ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale pe Facebook.

Cel mai mare operator al sistemului de distribuție a energiei electrice din Republica Moldova, Premier Energy, a anunțat că a fost afectat un număr imens de consumatori în urma incidentului. 

,,ICS „Premier Energy Distribution” SA informează că la ora 16:37 s-a produs o deconectare avariată în sistemul de transport operat de IS Moldelectrica, fiind afectat un număr mare de consumatori. Aceste deconectări sunt în afara ariei de gestiune a operatorului sistemului de distribuție. La moment se depun toate eforturile pentru menținerea alimentării continue cu energie electrice”, au precizat reprezentanții distribuitorului.

Kiev, dar și alte oraşe ale Ucrainei au fost vizate marţi de noi atacuri ruse. Acestea au fost înregistrate la câteva zile după o retragere umilitoare a forţelor ruse din sudul ţării, dar şi în plin Summit G20, care are loc în Indonezia.

Republica Moldova


Ultimele știri
Cele mai citite